Annons

Lars Lönnroth:Det våras för Bengtsson och hans vikingar

Den ständigt aktuella ”Röde Orm”, populär inte minst i USA, byggde författaren Frans G Bengtsson på medeltida krönikor och fornisländsk sagalitteratur. Boken ska ges ut på nytt och en ny filminspelning är på gång.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vid sin död 1954 betraktades Frans G Bengtsson ännu, inte minst i denna tidning, som en av Sveriges främsta författare. Hans konstfullt rimmade poesi om flydda tiders skönhet citerades med välbehag av lundensiska esteter. Hans spränglärda och stilistiskt utmejslade essäer om historiska ämnen var obligatorisk läsning i bildade borgarhem, liksom hans monumentala bok om Karl XII. Men framför allt hade hans stora vikingaroman, ”Röde Orm” (1941-45), vunnit publikens hjärtan och översatts till många språk.

Under senare decennier har Bengtssons rykte flagnat. Visst älskas han ännu i Skåne och bland vikingatidens många vänner, men vänsterintellektuella och modernister har ofta fnyst föraktfullt när denne kulturkonservatismens grand seigneur kommit på tal. I det socialdemokratiska folkhemmet har han förefallit lika malplacerad som en dront i en hönsgård eller en romersk kejsartron bland Ikea-möbler.

Annons
Annons
Annons