Annons
X
Annons
X

”Det var som om Ondskan fanns på riktigt”

En ”teaterpjäs” där en skräckslagen pojke fick ansiktet insmetat med avokado, grapefrukt intryckt i öronen och tvingades dricka motbjudande drycker blev droppen. Husföräldrarna Daniela Fielding och Jan Forsman fick nog och anmälde Lundsbergs internatskola till Skolinspektionen.

Husföräldrarna Daniela Fielding och Jan Forsman fick nog och anmälde Lundsbergs internatskola till Skolinspektionen

Husföräldrarna Daniela Fielding och Jan Forsman fick nog och anmälde Lundsbergs internatskola till Skolinspektionen Foto: DAVID BERGSTRÖM

De har lämnat Värmland bakom sig och det är från Skåne som Daniela Fielding, 46, och Jan Forsman, 44, berättar om vad de upplevde på internatskolan Lundsberg. Daniela Fielding började som kökspersonal på Lundsberg 2005. På flickelevhemmet Klätten avancerade hon så småningom till husmor, en befattning som närmast kan beskrivas som ställföreträdande mamma.

– I början var allt bara positivt, jag älskade mitt jobb. Jag har alltid velat jobba med ungdomar och är själv en ungdomligt sinnad person som gillar till exempel musik och kläder, jag har lätt för att kommunicera med ungdomar på deras nivå, säger Daniela Fielding.

Men ganska snart kom oroväckande signaler om att allt inte stod rätt till. På Klätten uttryckte flera av flickorna oro för yngre bröder boende på elevhemmet Björket.

Annons
X

– En flicka berättade att hennes lillebror blivit väckt mitt i natten av att äldre elever rusade in i rummet, krävde att få veta var han hade sitt bälte och därefter misshandlade hans rumskamrat med bältet. Jag kände ett oerhört obehag och försökte ta upp problemen med skolans ledning, men fick alltid till svar att ”det där har vi redan tagit hand om”, säger Daniela Fielding.

Han var livrädd, jag såg att han skakade. Då lackade vi ur på riktigt. Vi var tvungna att anmäla.
Jan Forsman, tidigare husfar på ett elevhem på Lundsberg internatskola.

Att pojkhemmet Björket hade problem var dock ingen hemlighet. Efter att en före detta elev anmälde Lundsberg till Skolinspektionen i våras, slutade hemmets husfar. När höstterminen skulle dra igång var tjänsten fortfarande ledig och Jan Forsman, med 22 års erfarenhet som polis i Stockholms city, ville gärna prova på något nytt. Rektorn var med på noterna - Daniela och Jan skulle tillsammans ta över som husföräldrar på Björket, och gå in och ”visa vem som bestämmer”.

Jan Forsman är själv gammal internatskoleelev, men upplevde under sin skoltid aldrig något som liknade den pennalism han menar grasserar på Lundsberg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag märkte ganska snart att det fanns en konstig maktstruktur och massor av informella regler, oskrivna lagar som jag uppfattade syftade till att trycka ned och skrämma de yngre eleverna till lydnad, säger Jan Forsman.

  En pojke berättade för Forsman att han tvingats besöka de äldre flickorna och bjuda dem på frukt, endast iförd kalsonger. Han ska också ha tvingats delta i ”tarmbrottning” (”tarmar” är de äldre elevernas slangord för de yngre), arrangerade slagsmål mellan de yngre eleverna, något som också bekräftades av skolsyster som sett till pojkens skador efteråt.

  – Min första tanke var: ”Ondskan” finns på riktigt. Våldet är inte riktigt lika grovt som i Jan Guillous bok, men strukturen, den systematiska pennalismen, är densamma, säger Jan Forsman.

  Droppen som fick bägaren att rinna över var en ”teaterpjäs” som skolpersonalen bjöds in till, i vilken en ung elev fick ansiktet insmetat med avokado, grapefrukt intryckt i öronen och tvingades dricka motbjudande drycker.

  – Han var livrädd, jag såg att han skakade. Då lackade vi ur på riktigt. Vi var tvungna att anmäla, säger Jan Forsman.

  Det blev bara åtta dagars tjänstgöring på Lundsberg för hans del. De krav på förändringar och uppstramning av reglerna Jan och Daniela framförde vann inget gehör. Ett stort antal elever och även föräldrar tog ställning för att upprätthålla status quo.

  – Det talades om att skolan inte skulle ”sjunka ned i det kommunala träsket” och bli en ”flumskola”, säger Daniela Fielding och skakar på huvudet.

  Då Jan Forsman inte fick förnyat förtroende som husfar valde hon att också säga upp sig från sin tjänst. Paret hoppas nu att deras berättelse ska leda till att situationen på skolan blir bättre.

  – Vi vill att Lundsberg ska mogna till en bra, modern skola. Att man tar avstånd från de dåliga traditionerna och håller fast vid de bra, säger Daniela Fielding.

  LÄS OCKSÅ: Anställda som larmade fick gå

  LÄS OCKSÅ: BRÄNNPUNKT: Traditionerna ska bevaras till varje pris

  LÄS OCKSÅ: Tidigare elever: Det fanns ett bestraffningssystem

  Maria Celander

  Annons
  Annons
  X

  Husföräldrarna Daniela Fielding och Jan Forsman fick nog och anmälde Lundsbergs internatskola till Skolinspektionen

  Foto: DAVID BERGSTRÖM Bild 1 av 2

  Internatskolan Lundsberg.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X