Annons
X
Annons
X

”Det var klantigt, punkt slut”

Ångerfull men också stridslysten. Christer Elmehagen berättar nu för SvD Näringsliv att han i december förra året flyttade 33 miljoner kronor från en sparform till en annan i AMF Pension. Därmed slapp han det återtag av pensionspengar som drabbade fler än tre miljoner sparare i bolaget. Nu vill han se ett nytt regelverk för AMF:s toppchefer.

AMF Pensions återtag skulle ha inneburit att Christer Elmehagens innehav skrivits ner med 2,3 miljoner kronor. Men han flyttade sina pengar innan det blev aktuellt. ”Jag förstår om kunderna undrar om det finns en gräddfil för direktörer i AMF”, säger han.
AMF Pensions återtag skulle ha inneburit att Christer Elmehagens innehav skrivits ner med 2,3 miljoner kronor. Men han flyttade sina pengar innan det blev aktuellt. ”Jag förstår om kunderna undrar om det finns en gräddfil för direktörer i AMF”, säger han. Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

Det är en pressad Christer Elmehagen som har beslutat sig för att ta bladet från munnen. AMF:s tidigare vd har en historia av att vara lättillgänglig för media. Men de senaste dagarna har han gjort sig oanträffbar.

Skandalen inom AMF Pension där styrelsen och bolagets nya vd Ingrid Bonde i tisdags beslutade att omedelbart göra sig av med vice vd Ingvar Skeberg har spritt sig till tidigare vd:n Christer Elmehagen, som gick i pension den sista november förra året.

– Ett av flera skäl till att jag i oktober ansökte om att flytta pengarna, cirka 33 miljoner, var risken för återtag. Det ångrar jag förstås idag, självklart. Men då var faktiskt stämningen en annan än den vi har idag. Krisen var inte lika påtaglig och jobben inte lika hotade. Då kändes flytten rimlig, säger Christer Elmehagen.

Annons
X

Han återkommer envist till att han lät genomföra en utredning innan flytten där AMF:s chefsjurist kontrollerade att det inte fanns några legala hinder för en flytt. Det fanns det inte. Dessutom hade ledningen vid två till tre tillfällen flaggat för ett eventuellt återtag.

Men den inre moraliska kompassen då, när ni stod inför ett återtag, var det läge att ta ut dina pengar då?

– Nej det var klantigt, punkt slut. Och jag förstår om AMF:s kunder undrar om det har funnits någon gräddfil för direktörer i bolaget, vilket det förstås inte gör. Alla följer samma regler. Jag borde ha skickat ut ett kort pressmeddelande där jag berättade om flytten. Då hade allt blivit transparant.

Vad Christer Elmehagen gjorde var att helt tömma sitt sparkonto i AMF:s traditionella pensionsförsäkring. Han hade 33 miljoner kronor där som han flyttade till AMF:s långa räntefond. Syftet var att minska risken i samband med att han skulle gå i pension, enligt Elmehagen.

Det är enbart sparare med traditionell pensionsförsäkring, de är cirka 3 miljoner, som har drabbats av det så kallade återtag som AMF Pension genomförde den första februari i år. Återtaget är ett direkt resultat av höstens börskrasch och innebär att företaget skriver ner värdet på alla sparares kapital med 8 procent.

För Christer Elmehagen skulle återtaget ha inneburit att hans 33 miljoner skrevs ned till 30,3 miljoner kronor.

Men Christer Elmehagen är inte bara självkritisk, han går också till frän attack mot styrelsernas agerande i de senaste veckornas affärer – både i SEB och i AMF Pension. Christer Elmehagen anser att ledamöterna inte tar sitt ansvar när media slår på sin lampa. Istället flyr de och lämnar ut vd:ar och tjänstemän ensamma kvar.

– Det är Annika Falkengren och Ingvar Skeberg som får gå igenom ekluten när de de facto bara har följt de regler som gäller. Men det är de som framstår som giriga när de står där ensamma kvar på plan.

– Jag tycker styrelserna och de enskilda ledamöterna är fega och agerar fel, säger Christer Elmehagen.

Han tar AMF Pension som exempel. Varför hade styrelsen inte satt upp ett regelverk som sa att alla ledande tjänstemän skulle rapportera förändringar i det egna innehavet inom bolaget om man nu tycker att det är så fundamentalt viktigt att det görs på rätt sätt.

– Jag friskriver mig inte från ansvar. Men det stör mig att styrelsen tycks göra det. De står inte upp för de regler de själva har skapat, säger Christer Elmehagen.

– I det perspektivet tycker jag det var fel att sparka Ingvar Skeberg. Gå gärna ut och informera om vad som har hänt, ta offentligt avstånd från de inträffade om det finns skäl till det. Men fly inte från det egna ansvaret.

Christer Elmehagen efterlyser också ett nytt regelverk för topptjänstemän på pensionsbolagen. På samma sätt som ledande befattningshavare i de stora börsbolagen är skyldiga att rapportera alla förändringar av sitt innehav i det egna bolaget borde toppdirektörerna i pensionsbolagen göra det.

– Hade vi haft ett sådant regelverk hade vi sluppit det här. Då hade förstås både jag och Ingvar Skeberg rapporterat förändringen, säger Christer Elmehagen.

Annons
Annons
X

AMF Pensions återtag skulle ha inneburit att Christer Elmehagens innehav skrivits ner med 2,3 miljoner kronor. Men han flyttade sina pengar innan det blev aktuellt. ”Jag förstår om kunderna undrar om det finns en gräddfil för direktörer i AMF”, säger han.

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X