Annons

”Det var idéerna som genomborrade järnridån”

Joseph S Nye, Jr har varit en del av amerikanskt samhällsliv under decennier, som en av de mest inflytelserika tänkarna rörande amerikansk utrikespolitik. Han vågar inte inteckna sitt hus i vadslagning om hur länge Trump blir kvar.

Publicerad

På den digra meritlistan står bland annat professor och dekanus vid JFK School of Government vid Harvard University, ordförande i Nationella Säkerhetsrådet och chefsrådgivare till vice försvarsminister under Bill Clinton. Därutöver åtskilliga böcker och tunga rådgivande roller inom akademi och politik. För mer än 25 år sedan myntade han begreppet soft power, mjuk makt, som har använts både av Clinton och Obama. Vad är det viktigaste att förstå med begreppet?

– Makt är möjligheten att påverka andra och få det du vill. Det kan du åstadkomma på tre sätt, genom tvång, betalning eller attraktion. Det senare är mjuk makt. Det oroar mig att den amerikanska regeringen och andra alltför ofta enbart använder hård makt. Trump talar exempelvis om budgeten som en hard power budget, medan försvarsministern, general James Mattis, har förklarat för kongressen att ”om ni inte finansierar den mjuka makten, exempelvis internationellt bistånd, behöver ni köpa mig fler kulor”. Jag tror inte att Trump förstår det.

Annons
Annons
Annons