X
Annons
X

Här hittades 1800-talets bildskatt: ”Är ju inte klokt”

Långläsning

"Ett 1800-talets Facebook". Av en slump hittades en fotoskatt i Gamla stan som gör att vi får en tätare kontakt med äldre tiders stockholmare. Följ med till fotografiets barndom och träffa den person som i dag bor i lägenheten där bilderna togs.

Anders Hansson på platsen där fotografen Wilhelm Lundberg 1864 öppnade en ateljé, högst upp i huset på Stortorget 9. Då ville alla ha ett fotografiskt visitkort.
Anders Hansson på platsen där fotografen Wilhelm Lundberg 1864 öppnade en ateljé, högst upp i huset på Stortorget 9. Då ville alla ha ett fotografiskt visitkort. Foto: Johan Lindberg

1864 öppnar fotografen Wilhelm Lundberg en ateljé högst upp i huset på Stortorget 9. För att ljuset ska bli exemplariskt har han låtit installera extra stora fönster mot torget. Det är i fotografins barndom och en perfekt tid för den som behärskar konstformen.

Anders Hansson på platsen där fotografen Wilhelm Lundberg 1864 öppnade en ateljé, högst upp i huset på Stortorget 9. Då ville alla ha ett fotografiskt visitkort.

Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 16

När Anders Hansson växte upp vid Stortorget på 1950-talet fanns knappt några turister alls i Gamla stan. Nu är det fullsmockat.

Foto: Johan Lindberg Bild 2 av 16

Bilden tagen på slutet av 1930-talet då Stortorgsbrunnen fortfarande stod på Brunkebergstorg. Under många år gick det att parkera på Stortorget.

Foto: Stadsmuseet Bild 3 av 16

Utsikt då: Den vänstra bilden togs av fotograf Wilhelm Lundberg 1866. Det är det historiska ögonblicket då ståndsriksdagens sista ceremoni hölls. Adel, präster, borgare och bönder skulle ersättas med tvåkammarriksdag. Utsikt nu: Numera bor Anders Hansson i lägenheten och har samma utsikt.

Foto: Wilhelm Lundberg och Johan Lindberg Bild 4 av 16

Hörnet Stortorget 9/Skomakargatan 1 vid sekelskiftet 1900. Lägg märke till de stora fönstren högst upp som byggdes för Wilhelm Lundbergs ateljé på 1860-talet.

Foto: Stadsmuseet Bild 5 av 16

Det kryllade av barn i Gamla stan på 1940- och 1950-talet. Här är några av dem samlade under ett av Mäster Olofsgårdens arrangemang.

Foto: Privat Bild 6 av 16

Storkyrkans adjunkt, Gabriel Grefberg, startade det som senare fick namnet Mäster Olofsgården. Här tillsammans med några av traktens barn och ungdomar.

Foto: Privat Bild 7 av 16

En ung Ingmar Bergman i centrum på Mäster Olofsgården, vid tiden för sin regidebut. Han är då inneboende hos Anders Hansons pappa Sven.

Foto: Privat Bild 8 av 16

Anders Hansson står i sin lägenhet exakt på den plats där Wilhelm Lundbergs kunder stod när de blev fotograferade på 1860-talet.

Foto: Johan Lindberg Bild 9 av 16

Karta: Thomas Molén

Bild 10 av 16

Herr Sandell i ytterrock, hög hatt och promenadkäpp. De färdiga visitkorten var ofta gjorda av hård kartong med måtten 6 x 9 centimeter.

Foto: Wilhelm Lundberg/Stadsmuseet Bild 11 av 16

Baron Cederström med hustru (namn ej noterat). De vill på sitt visitkort visa att de är friluftsmänniskor.

Foto: Wilhelm Lundberg/Stadsmuseet Bild 12 av 16

Herr och fru Johansson. Hon sitter med snörd korsett och håller hårt i sitt fotoalbum.

Foto: Wilhelm Lundberg/Stadsmuseet Bild 13 av 16

Människor ur alla samhällsklasser skaffar visitkort.

Foto: Wilhelm Lundberg/Stadsmuseet Bild 14 av 16

Doktor Svanberg och mademoiselle Hasselgren, enligt visitkortets baksida. Ett till synes avspänt yngre par.

Foto: Wilhelm Lundberg/Stadsmuseet Bild 15 av 16
Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X
Annons
X