Annons

”Det var aldrig avsikten att göra en politisk film”

Francis Lee, tidigare skådespelare, ville göra en gayfilm som inte fokuserar på att förstå sin sexualitet eller på att komma ut: ”Jag ville utforska maskulinitet, hur män kommunicerar, och hela den emotionella idén av att bli kär.”
Francis Lee, tidigare skådespelare, ville göra en gayfilm som inte fokuserar på att förstå sin sexualitet eller på att komma ut: ”Jag ville utforska maskulinitet, hur män kommunicerar, och hela den emotionella idén av att bli kär.” Foto: Lars Pehrson

Homoerotiska kärleksdramat ”God’s own country” har prisats på filmfestivaler världen över – men den hyllade debutregissören Francis Lee trivs bäst hemma på de vindpinade hedarna i Yorkshire.

Under strecket
Publicerad

Francis Lee poserar snällt i en fotoautomat på direktiv av SvD:s fotograf. ”Jag ser ut som prinsessan Margaret”, fnissar han åt första rutan när han får bilderna i sin hand.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3

”Jag är helt emot maktmissbruk. Särskilt i en industri där människor är ivriga att göra vad som helst för att komma framåt är det otroligt orättvist att sätta någon i en sådan situation”, kommenterar Lee uppropet #tystnadtagning, där svenska skådespelare vittnar om sexuella trakasserier i branschen.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3

Alec Secareanu och Josh O'Connor spelar Gheorghe och Johnny i prisbelönta ”God’s own country”.

Foto: Agatha A Nitecka/Nonstop EntertainmentBild 3 av 3

Francis Lee har varit en upptagen man sedan premiären på Sundance filmfestival i januari. Hemmet i Yorkshire, som han beskriver som ett isolerat träskjul utan telefontäckning och internet, har bytts ut mot flygresor, prisceremonier och röda mattor. Samtidigt är regissören som låter sig dirigeras för en radda porträtt i lobbyn till hotellet på Brunkebergstorg stillsam, lågmäld, och erkänner utan omsvep att det nya livet är ”hårt och utmattande”.

– Att börja göra film som medelålders har varit bra på så sätt att jag redan har en tydlig bild av vad som är viktigt i mitt liv, så att allt runt omkring inte blir för distraherande, säger Francis Lee till SvD Kultur.

Annons
Annons
Annons