Annons

Det vänder - långsamt Svenskt Näringsliv - Endast svag förbättring av svensk ekonomi

USA:s ekonomi är på gång och även i Sverige förbättras ekonomin gradvis. Men varken i år eller nästa år blir det tal om någon högkonjunktur. Den slutsatsen drar Svenskt Näringsliv i sin senaste konjunkturprognos.

Under strecket
Publicerad

- Vad vi ser är en ekonomi som långsamt är på väg upp, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, som döpt rapporten till ”Ljusstrimman”. I år räknar han med att privatkonsumtionen blir något lägre än förra året, för att sedan öka marginellt 2004.

Investeringarna fortsätter falla i år men visar plus nästa år. Under åtta av de senaste nio kvartalen har investeringarna i svenskt näringsliv backat. Sverige tillhör de tre länderna i botten av EU- ligan när förändringen i näringslivets investeringar summeras för de tre senaste helåren. Sammantaget växer ekonomin, enligt Svenskt Näringsliv, med 1,6 procent under 2004. I år tror de endast på 1 procents tillväxt. Rapporten utgår från att det blir ett ja i folkomröstningen om euron. Om det i stället blir ett nej (vilket alla opinionsmätningar pekar på) blir nästa års tillväxt något lägre och räntorna något högre.

Annons
Annons
Annons