Annons

Det svenska stålet biter än

Svensk stålindustri har länge varit en pålitlig intjänare av exportmiljarder. Samtidigt som industrin blivit allt mindre svensk har specialisering inneburit ökad konkurrenskraft och fler exportmiljarder.

Under strecket
Publicerad

För tio år sedan var nettoexporten (export minus import) cirka 10 miljarder kronor per år. Under de senaste åren har nettoexporten stigit ytterligare. I fjol var den 16 miljarder kronor (export 36 miljarder minus import 20 miljarder kronor).

Svensk stålindustri är fortfarande en tillväxtbransch. Förra året slog man leveransrekord med 5,2 miljoner ton, varav drygt 80 procent exporterades. SSAB Oxelö-sund är en typisk representant för den moderna svenska stålindustrin. De är specialiserade på så kallat kylda stål och världs- ledande inom området. Kylda stål är grovplåt med extra hög hållfasthet och god svetsbarhet i kombination med hög slitstyrka och formbarhet. De kylda stålen säljs över hela världen och används bland annat i entreprenadmaskiner, gruvutrustning och mobilkranar. Försäljningen ökade förra året med 7 procent till drygt 5,2 miljarder kronor. Bolaget har under senare år etablerat ett antal försäljningsbolag i ett 20-tal länder. Etableringen i Kina har exempelvis varit mycket framgångsrik. Kina är den del av världsmarknaden som växte snabbast förra året.

Annons
Annons
Annons