Annons

”Det svåra är att få ölen att sticka ut”

Öl är inne, och allra helst ska man brygga sin egen. I helgen arrangeras SM i hembryggd öl i Solna, där besökarna har chans att provsmaka de olika bidragen.

Under strecket
Publicerad

Christian Olsson, ordförande i Svenska hembryggareföreningen, tillsammans med Jonas Carlfjord under förra årets upplaga av SM i hembryggeri.

Foto: GUSTAV LINDH

Kreativiteten flödar på etiketterna.

Foto: GUSTAV LINDH

Christian Olsson, ordförande i Svenska hembryggareföreningen, tillsammans med Jonas Carlfjord under förra årets upplaga av SM i hembryggeri.

Foto: GUSTAV LINDH

Kreativiteten flödar på etiketterna.

Foto: GUSTAV LINDH
1/2

Christian Olsson, ordförande i Svenska hembryggareföreningen, tillsammans med Jonas Carlfjord under förra årets upplaga av SM i hembryggeri.

Foto: GUSTAV LINDH
2/2

Kreativiteten flödar på etiketterna.

Foto: GUSTAV LINDH

SM I HEMBRYGGD ÖL

Tävlingen består av två deltävlingar, en klass där utbildade domare utser en vinnare och i den andra klassen är det besökarna som bestämmer. I domarklassen är flaskorna inskickade i förväg och juryn har valt ut vinnare i elva kategorier.

– Under dagen så kommer den slutgiltiga vinnaren, den totala segraren i de elva klasserna, att annonseras, säger Christian Olsson, ordförande i Svenska hembryggareföreningen.

**I juryns **bedömning tar de hänsyn till hur väl smaken stämmer överens med det ölen är avsedd att smaka.

– Vi går på typriktighet – ska det vara en pilsner så ska det också smaka pilsner. Och så ska den vara god, säger han.

I år har juryn haft över 700 inskickade bidrag att välja mellan i de elva klasserna. Folkets val utses på plats.

– Alla deltagande bryggare har med sig ett fat, och sedan får besökarna smaka, säger Christian Olsson.

Besökarna har mycket att välja på – 238 ölfat från olika bryggare kommer finnas på plats.

– Hur många man hinner provsmaka beror lite på hur snabb man är, men åtminstone ett 20-tal. I Folkets val är det inte alltid smaken som avgör, det kan bli mer av ett jippo, säger han.

Christian Olsson, som bryggt sin egen öl i sex år, tror att det ökande intresset för ölbryggning beror på att allt fler inser att det inte är så svårt. Han menar att alla som har lite tålamod kan fixa sin egen öl.

– Det svåraste är inte brygga, det svåraste är att få ölen att sticka ut.

Själv föredrar han en välgjord IPA, med ren och frisk smak. En stout eller saison tycker han inte heller är fel, men en stor stark går bort.

– Vill man lära sig mer om öl är IPA en bra ingång. Och vill man testa att brygga själv finns det flera olika kurser man kan gå, säger han.

Tävlingen börjar klockan 12 på lördag i Solna. Målet är att det ska bli slutsålt, och totalt finns det plats för 2400 personer i Solnahallen, inklusive utställarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons