Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Det stora lotshaveriet

Soldater från terrorgruppen Islamiska staten på en gata i Raqqa i Syrien den 30 juni. De svartvita IS-fanorna vajar.
Soldater från terrorgruppen Islamiska staten på en gata i Raqqa i Syrien den 30 juni. De svartvita IS-fanorna vajar. Foto: REUTERS

På fredagen sade Arbetsförmedlingen med omedelbar verkanupp alla avtal med samtliga etableringslotsar, med hänvisning till oseriös och brottslig verksamhet samt – denna hisnande tanke – att det misstänks ha pågått rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS. Till Expressen, som avslöjade det hela i fredags, sade Generaldirektören Mikael Sjöberg att Säkerhetspolisen utrederen del av lotsföretagen (20/2).

Aldrig har en reform avslutats i större nesa. Andra satsningar läggs i blygsel ned efter att inpumpade miljoner konstateras ha gjort föga nytta. Här talar vi istället om en politisk åtgärd i mångmiljardklassen, kronjuvelen i Alliansens integrationspolitik, som panikavslutas när det visar sig att pengarna kan ha gått till brottslig verksamhet och rentav understött internationell terror! Det kastar onekligen nytt ljus över Alliansens ofta upprepade talepunkt ”Vi har genomfört en historisk omläggning av integrationspolitiken”.

Hur förvånad ska man vara då? På Arbetsförmedlingens hemsida har alla med intresse kunnat surfa runt och läsa på om lotsar. Här kunde man se presentationer av alla lotsföretag och notera att påfallande många av dem hade i stort sett varje upptänkligt yrkesområde och bransch som specialitet. Ja, dessa små lotsföretag verkade besitta en förunderlig omnikompetens, de kunde verkligen allt! Redan där borde varningssignalerna ha börjat ljuda. Men glädjen över att peta in valfrihet också i integrationspolitiken gjorde att man inte ville se molnen som hopade sig vid horisonten.

Annons
X

Så kom kritiken. Till Statskontoret sade intervjuade etableringslotsar ”att Arbetsförmedlingen borde arbeta mer med tillsyn och kontroll för att stävja förekomsten av oseriösa lotsföretag”. I rapporten framgick också att nyanlända lockats med gåvor, som datorer eller hyreskontrakt. Dylika dåliga vanor fick Arbetsförmedlingen att redan i oktober 2011 gå ut med information till lotsföretagen om regler för bestickning och otillbörlig marknadsföring. Frånsett dessa tecken på skumrask visade också enkäter att det var ”svårt för nyanlända att skaffa kunskap om olika lotsalternativ och att överhuvudtaget förstå syftet med att ha en etableringslots” (Statskontoret DNR 2010/233-5 - Obs, pdf!).

Erik Ullenhag välkomnade kritiken och sade till Sveriges Radio att reformen behövde ses över på några punkter. Han berörde dock inte alls de dystra tecknen på att oegentligheter bredde ut sig i systemet (SR 24/6-12).

Ytterligare kritik tillkom även i en studie utförd av tankesmedjan Fores. Även här noterades utnyttjanden av systemet, något som föreslogs stävjas med mer övervakning av företagen. Samtidigt luftade Fores idéer om att höja lotsarnas ersättning, vilket vi i efterhand kan vara innerligt glada inte blev verklighet. När Riksrevisionen något år senare anslöt sig med än mer svidandeoch oroande kritik hade de flesta redan försonats med tanken att lotssystemet var en präktig flopp. Åtminstone alla utom Folkpartiet, som obekymrat gick vidare med att föreslå en SFI-peng som skulle ge nyanlända en större valfrihet bland en uppsjö utbildningsanordnare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Jag vet inte något parti som skulle stå upp för att försvara systemet som det ser ut i dag”, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) apropå regeringens planerade nedläggning. Aldrig har hon haft mer rätt.

  Annons

  Soldater från terrorgruppen Islamiska staten på en gata i Raqqa i Syrien den 30 juni. De svartvita IS-fanorna vajar.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X