SvD Perfect Guide
Annons

Det stora bombnedslaget

Foto: Austin Hargrave/lionsgate entertainment

SPG berättar historien som skakade medievärlden och gav en försmak av metoo. Vi har träffat Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie som spelar huvudrollerna i det bioaktuella, verklighetsbaserade dramat.

Text: Caroline Hainer - 17 januari 2020

Tre kvinnor åker hiss under spänd tystnad. Det ligger en svårdefinierad stämning i luften, kvinnorna är rakryggade och hopbitna. En öppnar munnen för att säga någonting, men ångrar sig. Trailern med superstjärnorna Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie är spektakulärt talande trots att den inte innehåller en enda replik.

Filmen Bombshell, om skandalen på tv-kanalen Fox news som ledde till vd:n Roger Ailes avgång 2016, är Oscarstippad och nominerades till två Golden globes. Kanske blir det så om man låter tre av världens största filmstjärnor spela efter ett manus av Oscarsbelönade Charles Randolph (The big short, 2015). 

För en amerikan är Gretchen Carlson och Megyn Kelly välbekanta namn, för gemene svensk säger de antagligen ingenting alls. Men det spelar ingen roll, i alla fall inte enligt Nicole Kidman. Hon kände varken till den svenskättade journalisten Gretchen Carlson eller hennes konservativa åsiktsprogram The real story innan hon läste manus och bestämde sig för rollen. 

– Jag hade begränsad kunskap om det som hände, jag kände inte till vidden av alltihop. Manuset var upplysande på så sätt att det inte spelar någon roll var du står politisk, det här är en briljant, empatisk historia, säger hon. 

Annons
Annons

Historien, som också blev HBO-serien The loudest voice med Russell Crowe som ärkesvin i fjol, är denna: 1996 skapades Fox news av Rupert Murdoch och Roger Ailes. Tv-kanalen skulle bli den konservativa rösten, en motvikt till det man kallade liberal media. Murdoch hade pengarna och affärssinnet, Ailes de politiska känningarna. Han hade tidigare agerat rådgivare åt högerpolitiker i toppskiktet, som Richard Nixon, Ronald Reagan, George HW Bush och Donald Trump. Han var en mästare i skrämsel- och härskarteknik och hade inga problem med att armbåga sig fram. Under Ailes växte Fox news till den gigantiska maskin kanalen är i USA idag. Men Ailes skapade också en sexistisk arbetsmiljö och tv-kultur, där sexuella tjänster premierades och kvinnor med fula ben avskedades. 

Journalisten Gretchen Carlson, som alltså gestaltas av Nicole Kidman, stämde Roger Ailes för sexuella trakasserier. Allt som allt trädde 20 kvinnor fram 2016, varav Megyn Kelly var det tyngsta namnet. Det hela ledde till pampens avsked från kabelkanalen. Han dog ett år senare vid 77 års
ålder. 

Nicole Kidman har gestaltat flera verkliga personer på film. För rollen som Virginia Woolf i Timmarna belönades hon med en Oscar. Men hon har också spelat bland andra fotografen Diane Arbus (Fur, 2006) och journalisten Martha Gellhorn (Hemingway & Gellhorn, 2012). I svaren kring sin rollfigur är Nicole Kidman diplomatisk och undviker det politiska stoffet som onekligen finns där.

– Storyn representerar ett viktigt nedslag i historien, som på sätt och vis är mycket större än filmens handling. Det blev en katalysator för ett stort skifte. I filmen berättas det utifrån från ett kvinnligt perspektiv vilket gör det hela väldigt starkt.  

Annons
Annons

Journalisten Megyn Kelly är en ännu skevare protagonist som är svår att sätta etikett på. I en direktsänd tv-intervju ifrågasatte hon Donald Trumps uttalanden om kvinnor som ”feta grisar, hyndor, sluskar och äckliga djur”. Efteråt fick både hon och Fox news ta emot ilska och hot från tittare som ansåg att hon (inte han!) gått över något slags gräns. Men Kelly har också anklagat Barack Obama för att ”föra krig mot julen” och med bestämdhet hävdat att ”Jesus definitivt är vit”. 

Att Charlize Theron skulle gestalta Kelly var ytterst oklart, initialt hade hon ingen lust. Inte minst på grund av de många åsikter som finns kring henne. 

– Men jag vill bara inte spela endimensionella, genomgoda roller. Det vill nog ingen skådespelare egentligen. Jag gestaltar hellre någon som inte är lika lätt att ta till sig och Megyn Kelly är sannerligen en sådan person. 

Hon är kortklippt och bär någonting som ser ut som svarta läderbyxor. I Bombshell har hon mask, löshår och makeup. Hon är i stort sett oigenkännlig. Någonting som hjälpte henne att hitta sin rollfigur. 

Charlize Theron, som växte upp i Sydafrika, var också omedveten om Ailes-skandalen när hon fick manuset i händerna. Det hon lockades mest av var den nyanserade offerbilden. 

– Vi följer flera kvinnor i filmen som alla råkar ut för samma typ av maktutövande och trakasserier, men ingen av dem reagerar på samma sätt. Ingen av dem agerar heller på samma sätt efteråt. Det finns något slags föreställning om att man måste bete sig på det ena eller andra sättet om man råkat ut för ett sexualbrott. Men så är det inte. Ju mer vi kan förstå det, desto bättre för alla.  

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Att Margot Robbie heller aldrig hade hört talas om Roger Ailes-skandalen är inte så konstigt eftersom hon är uppvuxen i Australien. Märkligare är att hon aldrig läst en definition av vad sexuella trakasserier faktiskt betyder – i laglig mening. 

– ’Oönskad sexuell uppmärksamhet’. Jag läste de första två raderna i manuset och fick en chock. Hur kände jag inte till detta? Det var helt hårresande. När jag fattade att det är vad sexuella trakasserier innebär tänkte jag ’helvete, jag känner inte en enda kvinna som inte upplevt detta’. Till en viss gräns, såklart. 

Hennes rollfigur Kayla är den enda av de tre som inte har en verklig förlaga, snarare är hon en blandning av flera kvinnor. En typ man känner igen: en ung, ambitiös, hoppfull och aningen naiv person som är ny på jobbet. Det är också Kayla som står för filmens mest explicita och smärtsamma scen som utspelar sig inne på Roger Ailes (John Lithgows) privata kontor. 

– Gud, den var hemsk att göra. Men vet du, flera män har talat om för mig att den scenen är det närmaste de kommit att förstå vad sexuella trakasserier innebär. Eller hur det kan kännas. 

Men att filmen för den sakens skull är en direkt och enkel redogörelse för hur man hanterar en jobbig arbetsmiljö är förstås inte sant. 

– Det mest tillfredsställande för mig har varit att få blandade reaktioner på filmen. Vissa är helt oense om vad den ens handlar om, och vad de tycker om rollfigurerna. Men så många har sagt ’filmen var inte alls vad jag hade förväntat mig’. Den nivån av förvåning… Är det bästa jag kan hoppas på, säger Charlize Theron.

Foto: Austin Hargrave/lionsgate entertainment

Annons