Det stora blå Amorgos

”Har man en gång besökt Amorgos längtar man ständigt tillbaka det är en ö som givit orden stillhet, frihet och tidlöshet ett ansikte”.

Publicerad
Huvudorten, Choran, är typiskt kykladiskt labyrintisk med vitkalkade husväggar.

Huvudorten, Choran, är typiskt kykladiskt labyrintisk med vitkalkade husväggar.

Annons

Orden är greklandskännaren Janne Eklunds på sajten kalimera.nu och det är bara att tacka för tipset. Till Amorgos for vi således på smekmånad. Här spelades också delar av filmen ”Det stora blå” in 1988.
Huvudpersonerna Jacques och Enzo känner varandra sedan de bodde på ön som pojkar och Amorgos klarblåa djup lockar Jacques att som vuxen tävla mot Enzo i livsfarliga försök att slå världsrekord i fridykning. Senare blir en allt djärvare fridykning
Jacques kamp mot sig själv. I djupet dras han instinktivt till delfinerna samtidigt som snygga amerikanska Johana lockar honom med en mer ”normal” kärlek.
Nedanför pyttekapellet Agia Anna, där flera av dykscenerna spelades in, känns det faktiskt som att sväva runt i ett stort blåskimrande akvarium. Det är något laddat över denna plats där branta berg stupar ner i ett stort blått hav. Fiskarna går nästan att klappa.

Vattnet sägs vara det klaraste i Grekland. Och för att göra bilden ännu mer idyllisk sitter klostret Chozoviotissa som en vit gräddbakelse mot berget. Det är maffigt, det är storslaget, ja det är en magiskt vacker syn.
Tyvärr får min nyblivna fru Linda inte komma in i klostret med långbyxor, utan måste ha kjol Hon får inte ens, som jag, karameller och likör av de tre munkarna som fortfarande är verksamma där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons