Annons

Det stora blå

Den påkostade franska filmdokumentären Oceans är en uppvisning av en marinbiologisk skattkammare. Bakom bilderna av livet under vattenytan står bland andra svenske fotografen Eric Börjeson .

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oktober går mot sitt slut. Fartyget har lämnat Tasmanien och satt kurs mot Antarktis. Överfarten är beräknad att ta fem dygn. De fem medlemmarna i Oceans filmteam tillbringar nästan all tid till sängs. Båten gungar, det går inte att stå upprätt. Besöken i matsalen klaras av snabbt. De är långt från både land och andra båtar, och alla är medvetna om att det är svårt för ett annat fartyg att komma till undsättning om de råkar i sjönöd. Antarktis närmar sig och till slut når fartyget iskanten. I ytterligare fem dygn kryssar de fram genom isen för att försöka komma så nära landbasen som möjligt. Husen vid basen är förankrade i vajrar. Världens hårdaste vindar blåser i området. Kallrasen från glaciärerna kan bli nästan hur starka som helst. Filmteamet har tagit sig till ännu en otillgänglig plats.

Efter att ha fått biopubliken att kisa mot himlen i filmen Flyttfåglar riktar de franska filmmakarna Jacques Perrin och Jacques Cluzaud nu blicken mot havet. Men det poetiska uttryckssättet är detsamma. Oceans tar steget från traditionell naturfilm med fokus på dokumentation och noggranna redogörelser för vad som visas i bild, till att vara visuellt nydanande. Tittaren får simma med fiskarna och filmen öppnar dörren till en undervattensvärld fylld av känslor.

Annons
Annons
Annons