Det som skulle ge dem trygghet blev en fälla

I Ungern försöker regeringen lösa bolånekrisen genom att låta bankerna stå för notan. Hushållen ska få betala tillbaka lånen till subventionerad växelkurs. Men det är framförallt de rika som kan utnyttja erbjudandet, och rädslan är stor för att det kommer skada den ungerska ekonomin.

Under strecket
Publicerad
THERESE LARSSON
Foto: THERESE LARSSON
Annons

Överallt dessa banker. Gata upp och gata ner längs Budapests ståtliga boulevarder. Bankkontor, reklam för banker på busshållplatsernas glaskurer, annonstavlor högt upp på lyktstolparna, och ett stort antal växelkontor som låter förbipasserande veta den senaste valutakursen. Bara en gång tidigare har jag sett en stad där bankerna varit så påtagligt närvarande – Lettlands huvudstad Riga efter att lånebubblan sprack 2008. Det finns idag runt 40 olika bankinstitut i Ungern. De flesta italienska, österrikiska eller tyska. På en befolkning på 10 miljoner.

Sensommaren har bitit sig kvar i den ungerska huvudstaden och tjugo minuter bort på lokaltåget norrut leker barn i solen. Området Bekasmegyer påminner om miljonprogrammen i Stockholms södra förorter. I ett av betonghusen bor Adam och Emese Helmeczi med sina två söner. 2007 bestämde de sig för att köpa en lägenhet. Lånet de tog i schweizerfranc var då värt motsvarande 12 miljoner forinter. Sedan dess har francen stigit från 140-150 per forint, till dagens kurs på runt 240. Trots att paret har betalat av 5 miljoner under de här fyra åren har summan de är skyldiga ökat till 15 miljoner, eller knappt en halv miljon svenska kronor. En stor summa i ett land där en normal månadsinkomst ligger på runt 7-8 000 kronor innan skatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons