Annons

Negra Efendić:Det som sker borde ge alla kalla kårar

Det brinner på flyktingboenden i Sverige. Flera bränder misstänks vara anlagda. Tankar går till den främlingsfientliga vågen på 1990-talet – är det på väg att hända igen? Svaret är snarare att det aldrig slutat.

Under strecket
Publicerad

Brand på det tilltänkta flyktingboendet i Kånna, Ljungby.

Foto: Räddningstjänsten i Ljungby Bild 1 av 1

Brand på det tilltänkta flyktingboendet i Kånna, Ljungby.

Foto: Räddningstjänsten i Ljungby Bild 1 av 1
Brand på det tilltänkta flyktingboendet i Kånna, Ljungby.
Brand på det tilltänkta flyktingboendet i Kånna, Ljungby. Foto: Räddningstjänsten i Ljungby

"Det brinner"!

Jag väcks av vuxnas röster och sekunden efter känner jag lukten. Genom fönstret ser jag att huset mittemot är i lågor.

Folk har samlats utanför och diskuterar vad som hänt. Stenar har tidigare kastats mot våra fönster och någon berättar att kors bränts i området innan vi flyttade dit.

Året är 1993 och vi bor i ett radhusområde som gjorts om till flyktingförläggning. Vi får aldrig veta brandorsaken. De flesta på förläggningen tror att branden var anlagd.

Vi har bott i Sverige i cirka ett år, men kan i princip ingen svenska. Budskapet om att en del inte vill ha oss här har ändå gått fram tydligt. Det demonstreras mot oss, polisen varnar ibland att vi inte ska gå ut. Vid ingången till en av förläggningarna där vi bott tidigare hade någon skrivit ”ZOO”.

Annons
Annons

Euforin vi kände ett år tidigare när vi kom till Ystad med båten är borta. Unga män med rakade huvuden och tunga kängor marscherar på gatorna och skriker saker vi inte förstår. Det finns ett parti i riksdagen som hetsar mot oss.

Vi äger ingenting utom kläderna vi fått från hjälporganisationer. Vi har fördrivits från vårt hem. Det finns inga alternativ.

Varje gång det rapporteras om attacker mot flyktingar blir dessa minnen levande.

Hittills i år har det brunnit på ett femtontal asylboenden runt om i Sverige. I många fall misstänks bränderna vara anlagda.

Än finns många frågetecken om vilka förövarna och deras motiv i så fall är. Vissa drar paralleller till 1990-talets främlingsfientliga våg - är den på väg att upprepa sig? Men attacker mot flyktingar och invandrare har i själva verket pågått under en längre tid.

I februari 2013 publicerade SvD en granskning av hoten mot ensamkommande flyktingbarn. En tredjedel av så kallade hvb-boenden för ensamkommande barn som SvD varit i kontakt med hade utsatts för våld, hot eller trakasserier under året.

Förra året attackerades en rad muslimska församlingar och en granskning stiftelsen Expo gjort visar att under en 1,5-årsperiod har minst 80 attacker skett mot EU-migranter som tigger.

Hatet gror på nätet. På främlingsfientliga forum uppmanas till våld. Samtidigt omgrupperar den rasideologiska rörelsen. Nazistiska Svenskarnas parti lades ner i våras men dess ledning är aktiv, de driver ett förlag och en sajt, och en ny nazistisk grupp som kallar sig för Nationell framtid har bildats.

I helgen dök personer från den rasideologiska miljön upp vid en SD-demonstration mot flyktingar i Trelleborg där bland annat riksdagsmannen Kent Ekeroth talade. På plats fanns uniformerade nazister som gav sitt stöd till SD.

Bränderna runt om i landet och mönstret att högerextrema nu försöker rida på SD-vågen borde ge alla kalla kårar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons