Annons
Analys

Jenny Nordberg:Det som nyss var underhållning är numera makt

Michelle och Barack Obama, ”The handmaid’s tale och ”Dips”.
Michelle och Barack Obama, ”The handmaid’s tale och ”Dips”. Foto: Nam Y Huh/AP, REX/SHUTTERSTOCK, SVT

Vad händer när fler kvinnor skriver, regisserar och producerar film och tv-serier – som numer är något av det som påverkar oss allra mest? Kanske börjar verkligheten då snart också se mer annorlunda ut.

Under strecket
Publicerad

Det var paret Obama som gjorde det först. Istället för att enbart bygga ett bibliotek (som ex-presidenter gör) och skriva ännu en biografi, ville Barack och Michelle Obama ha något annat. För några år sedan startade de ett produktionsbolag och slöt avtal med Netflix för att producera tv-program. En del samhällsnyttigt och utbildande förstås. Några dokumentärer. Men främst ville de göra underhållning. Fiktiva tv-serier.

De vet kanske bättre än många andra hur makt och påverkan bäst utövas nuförtiden. Bara för att utgå från min egen som alltid snäva verklighet pågår numera många samtal både i Sverige och USA – om allt från politik till mänskligt beteende – ofta enbart med referenser till tv-serier. Abortdebatten kommenteras med ”The handmaid’s tale”. Miljö och energi med ”Chernobyl”. Relationer med ”Bonusfamiljen”. Svensk utrikespolitik med ”Dips”.

Annons
Annons
Annons