Annons

Hans Ingvar Roth:Det som kan köpas kan mista sitt värde

Marknadsekonomier har blivit till marknadssamhällen. Det mesta går i dag att köpa för pengar. Men var går gränsen? Filosofen Michael Sandels frågar vilka värden som går förlorade i samma stund de får en prislapp.

Uppdaterad
Publicerad

I Beatleslåten Can’t buy me love uttrycks den allmängiltiga sanningen att något av det mest viktiga i livet – kärlek – inte kan köpas för pengar. Det har visserligen funnits människor genom historien som sett fördelarna med att gifta sig rikt, men det har väl då sällan varit fråga om någon genuin kärlek. Fler fenomen kan sägas följa samma slags logik. Sann vänskap kan inte heller köpas för pengar, lika lite lojalitet, mellanmänsklig solidaritet och personliga förtroenden. Och om någon skulle vilja köpa ett Nobelpris skulle det också betraktas som ett helt orimligt företag. Själva tanken med ett sådant pris är att det inte kan köpas för pengar, utan är ett erkännande av en ovärderlig fredsinsats eller en vetenskaplig eller litterär bragd. Om det skulle kunna erhållas med hjälp av pengar skulle prisets vikt helt undergrävas och förlora sitt ursprungliga värde.

De ovan nämnda exemplen på vad pengar inte kan köpa återfinns i den amerikanske politiske filosofen Michael Sandels nya bok What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets (Allen Lane, 244 sid.) Sandel som är verksam vid Harvard University är sedan länge en av USA:s mest kända filosofer och public intellectuals.

Annons
Annons
Annons
Annons