Annons
Ledare

Olof Ehrenkrona:Det som inte är det goda samhället

Inget juridiskt föredöme. Här ses en shariapolis publikt piska en dömd man i Banda Aceh, Indonesien.
Inget juridiskt föredöme. Här ses en shariapolis publikt piska en dömd man i Banda Aceh, Indonesien. Foto: Heri Juanda / TT
Under strecket
Publicerad

Det finns i Sverige en nättidskrift som lanserar sig själv som skaparen av ”samtidens självförståelse”. Bakom den står ”Den nya välfärden” en tankesmedja som, när den inledde sitt arbete 1988, blev ett friskt vinddrag i åsiktskorridoren. Men rollen – om än självpåtagen – som den insiktsfulla uttolkaren av samtiden innebär också att läsaren borde kunna ställa kravet att få en hyggligt oförvanskad bild av sin samtid. Så är tyvärr inte fallet.

I stället förmedlar tidskriften just nu den falska uppgiften att det skulle finnas en skrivning i Regeringsformen som ger utrymme för retroaktiv strafflagstiftning.
Tidskriften är trogen tidsandan och dess krumbukter och ödet ironiserar. Den nya välfärdens första projekt var att utarbeta ett förslag till ny grundlag i syfte att argumentera för ett starkare skydd för de medborgerliga fri- och rättigheterna. Nu, tre decennier senare sprids uppgiften att regeringsformen skulle medge undantag från en av rättighetsskyddets grundvalar, legalitetsprincipen, som lyder ”inget brott utan lag”.

Annons
Annons
Annons