Annons

Therese Larsson Hultin:Signalerna borde vara en väckarklocka för svensk ekonomi

Tysklands bilindustri har misslyckats med att ställa om sitt utbud till elbilar, skriver SvD:s Therese Larsson Hultin.
Tysklands bilindustri har misslyckats med att ställa om sitt utbud till elbilar, skriver SvD:s Therese Larsson Hultin. Foto: Raphael Knipping/TT

En förkylning för Tyskland kan bli en influensa för Sverige. Att de tyska varningssignalerna nu duggar tätt borde vara en väckarklocka för svensk ekonomi – för våra länder är mer lika än man kan tro.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Omställningen till eldrivna fordon är en stor utmaning för Tyskland. Här Förbundskansler Angela Merkel i en självkörande minibuss.

Foto: Torsten Silz/Continental Bild 1 av 2
Foto: Markus Schreiber/AP/TT Bild 2 av 2

Säg orden ”tysk ekonomi” och det finns en klar risk att den du talar med börjar flacka med blicken. För trots att Tyskland länge – jämte Norge – varit vår viktigaste handelspartner och mängder av svenska jobb är direkt beroende av EU:s viktigaste och största medlemsland, så är många svenskar nästan patologiskt ointresserade av Tyskland.

(Det gäller även journalister. När det efter sommaren började skrivas artiklar om tecken på en kommande kris i USA, var det inte ovanligt att de amerikanska ekonomerna påpekade att situationen var värre i Tyskland. Ändå fortsatte det att rapporteras om de amerikanska problemen.)

Annons
Annons
Annons