Tove Lifvendahl:Det snabba och långsamma

Ylva Johansson och Åsa Regnér. Företrädare för regering som tänker alldeles för långsamt om det snabba, och på tok för lite om det långsamma.
Ylva Johansson och Åsa Regnér. Företrädare för regering som tänker alldeles för långsamt om det snabba, och på tok för lite om det långsamma. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad
Annons

Nu är det dags att ”tänka, snabbt och långsamt” som den israelisk-amerikanska psykologen Daniel Kahneman döpte sin bok från 2011. Trots att han inte är ekonom, fick han ändå 2002 motta Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, ”för att ha infört insikter från psykologisk forskning i ekonomisk vetenskap, särskilt beträffande bedömningar och beslut under osäkerhet”.

Det är svårt att tänka sig ett bättre exempel än den nuvarande flyktingsituationen på Kahnemans teori; att vårt intellekt är optimerat för en tillvaro som inte längre finns. På grund av detta begår vi ständigt misstag, är lättlurade och fattar snabba beslut som visar sig få dåliga följder eftersom de intuitiva bedömningarna som föregick dem var otillräckliga.

Annons
Annons
Annons