Annons
Recension

TvillingDet smärtsamma i att vara en hel människa

Inger Alfvén (född 1940) debuterade med romanen ”Vinbergssnäckan” 1964. Med ”Dotter till en dotter” (1977) fick hon sitt  genombrott. Hennes dryga tjugotalet böcker handlar ofta om kärlek, vänskap och ensamhet. Hon har också skrivit pjäser, däribland debuten ”Regnbågens rot”, om tre systrar under det förra seklets sista decennier.
Inger Alfvén (född 1940) debuterade med romanen ”Vinbergssnäckan” 1964. Med ”Dotter till en dotter” (1977) fick hon sitt genombrott. Hennes dryga tjugotalet böcker handlar ofta om kärlek, vänskap och ensamhet. Hon har också skrivit pjäser, däribland debuten ”Regnbågens rot”, om tre systrar under det förra seklets sista decennier. Foto: Caroline Anderson

Tvillingar har fascinerat författare genom tiderna. Ofta agerar de tacksamma metaforer för att skildra mänskliga motpoler. Therese Eriksson har läst ännu en aktuell roman om syskonskap, som lyckas navigera förbi förutsägbara schabloner och istället gestalta det mänskliga.

Publicerad

När jag nyligen rotade runt i källarkartongerna, stötte jag på min ej oansenliga samling av B. Wahlströms ungdomsböcker om tvillingarna Jessica och Elizabeth Wakefield. Systrarna med sitt blonda hår, sina gröna ögon och solkyssta hy är identiska i utseendeperfektion, men desto mer olika till sina personligheter; Jessica utåtriktad, sportig och festsugen, Elizabeth mer tillbakadragen, lojal och pluggigt plikttrogen. På ytan varandras spegelbilder, inuti som yin och yang. 

De kaliforniska tvillingarna är förvisso typiska populärkulturella schabloner, men fascinationen för tvillingskapet, och leken med likhet och olikhet, har funnits i kultur och mytologi sedan Romulus och Remus dagar. Inte sällan har tvillingskapet, när det skildras konstnärligt, något fatalt över sig. Så också när Inger Alfvén, drottning av relationsromaner, tar sig an ett tvillingförhållande i sin nya bok, som heter just ”Tvilling”. 

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons