SvD Perfect Guide
Annons

Det skulle hända om du öppnade flygplansdörren uppe i luften

Vare sig du är flygrädd eller bara nyfiken har du troligtvis någon gång ställt frågan: vad skulle hände om någon försökte öppna flygplansdörren medan man flyger?

Text: Sophie Tisell - 31 juli 2017

Den senaste månaden har vi läst om flera skräckhistorier – så som den här – där passagerare försökt öppna nödutgångsdörren mitt i en flygning. Som tur är har kabinpersonalen vid varje tillfälle lyckats stoppa olydiga passagerare innan de ens har hunnit fram till dörrhandtaget.

Men vad skulle hände om de inte hade blivit stoppade?

Enligt Travel + Leisure kan vi vara lugna, det är nämligen fysiskt omöjligt att öppna en inåtgående kabindörren när man är uppe i luften.

Jason Rabinowitz, flygbloggare, berättade för Travel + Leisure att: ”när flyget är uppe i luften skapas en tryckskillnad mellan utsidan av planet och insidan av kabinen som gör att dörren inte kan öppnas”.

Faktum är att det tryck som uppstår är så starkt att det skulle behövas en domkraft för att ens komma i närheten av att lyckas öppna dörren. Om det skulle hända – kom nu ihåg att det egentligen är omöjligt – så skulle det enligt Rabinowitz leda till en explosiv dekompression (det har hänt men är extremt ovanligt).

Annons
Annons