”Det skulle behövas 600 historieböcker till om kvinnor”

Lina Thomsgård är grundare av Rättviseförmedlingen, programledare för Babel i SVT och redaktör för den nya historieantologin ”En annan historia”.
Lina Thomsgård är grundare av Rättviseförmedlingen, programledare för Babel i SVT och redaktör för den nya historieantologin ”En annan historia”. Foto: Jessica Gow/TT

Med boken ”En annan historia” vill Lina Thomsgård, redaktör och initiativtagare, ge röst åt kvinnor som inte fått plats i historieböckerna. Medverkar gör 51 olika skribenter, som Anneli Jordahl och Andreas Cervenka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur länge har du gått och grunnat på den här boken?

– Halva livet känns det som, men i mer konkret form sedan jag lämnade Rättviseförmedlingen 2014 och fick tid över för det här hjärteprojektet. Jag blev trött i pekfingret av att räkna statistik i historieböcker, nyhetsmedier, Hollywoodfilmer och biografiska lexikon och var lika utled på att rabbla hur världen överallt fortsätter skildras som om kvinnor bara utgjorde 5 till 30 procent av den. Hur präglar det folks inställning till hur kvinnor bör ta plats i verkliga livet? Världen behöver fler berättelser om kvinnors liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons