Annons

”Det skär i hjärtat när idrott prioriteras ned”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Det är hög tid att vi avbryter nedmonteringen av föreningssverige och ökar antalet idrottsplatser. För idrotten, för samhället och för folkhälsan, skriver Robert Falck, ordförande för AIK Fotboll.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån/AIK Fotboll

Mot bakgrund av nuvarande coronakris riskerar den för idrottssverige fundamentalt viktiga frågan om träningsmöjligheter för bredd- och ungdomsidrott att komma i skymundan. Det märks inte minst i fallet Boovallen. Ett rättsfall som utgör ett tydligt symptom på den bristande respekt och förståelse för idrottens samhällsviktiga funktion vi inom rörelsen tampas med. Det är hög tid att vi avbryter nedmonteringen av föreningssverige och ökar antalet idrottsplatser. För idrotten, för samhället och för folkhälsan.

Under 2017 uppmärksammades att grannar klagat på ljudnivån från fotbollsspelande ungdomar på Boovallen i Nacka öster om Stockholm. Detta ledde till beslut om att ljudnivån måste begränsas. Beslutet har fört med sig att fotbollsmatcher inte kunnat spelas kvällstid och att tiderna för träning starkt begränsats. Beslutet överklagades av Nacka kommun till högsta instans vilken planerar att behandla frågan i slutet av sommaren. Ett domslut som fastställer första instansens dom vore ett ytterligare dråpslag mot hela idrottssverige.

Annons
Annons
Annons