Annons
X
Annons
X

Det ska va’ fel att skriva fel

KÖRSVENNEN

Stenkastningen i de mediala glashusen har varit hård den gångna veckan. Klirr och klang i Marieberg och på Gärdet!

Den ställföreträdande folkviljan är upprörd över journalisten Paul Frigyes granskning av Jan Guillou i en bok om densamme; skulle han sakna betyg från Solbacka, vafalls? Räcker det inte med att han avslöjats som KGB-informant? Ständigt denna personförföljelse!

En av de upprörda är Åsa Beckman, Dagens Nyheters biträdande kulturchef. Hon är upprörd minst en gång i veckan, men nu har hon hunnit vara det två gånger samma vecka.

Annons
X

I en radiodebatt i onsdags läxade hon upp Sveriges förlag som inte gör sitt jobb med faktakollen: ”Det ska va’ fel att skriva fel” (P1 Morgon 8/1). Odödligt.

Där uppläxad av förläggaren Kristoffer Lind tog hon ny sats över natten och återkom i nästa dags DN: ”Alla som jobbar i medievärlden vet att fel är katastrofala. Det spelar ingen roll hur stort ett avslöjande är om det innehåller fel på avgörande punkter.”

Så sant, så sant.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och hur är det i tidningsvärlden? Cecilia Stenshamn har i en mediestudie avslöjat den avslöjande Carema-journalistiken, i boken ”Lögnen om Koppargården”. Där framgår att den härvan var en medieskandal snarare än en vårdskandal; brister fanns, som på alla vårdinrättningar, men värre var hur okritiskt kampanjjournalister satte spinn på halvfakta.

  Så kunde det som var en partskonflikt mellan sjuksköterskor och läkare förvandlas till en vänsterkamp mot systemskifte. Så tog DN ställning för påståendet om vanvård på Koppargården utan att höra alla parter, än mindre berätta hela sanningen.

  I stället för att rätta felen skyllde dåvarande utgivaren Gunilla Herlitz kritiken från en förödande granskning i kommunala tidningen Dagens Samhälle på att dess chefredaktör Mats Edman skulle vara mutad. Ty ledande i ärekränkningen hade varit DN. Mest rasande var Åsa Beckman, nu vårdexpert. I en kolumn (23/2-12) ställde hon ultimatum: ”Varje chef som beslutar om att man ska väga blöjor borde vara livstidsdiskvalificerad från alla vårdjobb.”

  Berufsverbot, alltså. För den som följer Socialstyrelsens anvisningar, beprövad praxis i sjukvården och dess utbildning, inte för att spara pengar utan för patientens bästa.

  Lögnen fick snabbt fötter och är ännu svår att hinna ifatt. Blöjvägningsmyten lever och avgör kanske valets utgång. Sanningen kom för sent; DN prisbelönades.

  Något säger mig att Edman och Stenshamn inte kommer att få Bonniers stora journalistpris. Det ska va’ fel att skriva fel, men Åsa Beckman är ännu inte livstidsdiskvalificerad.

  Körsvennen

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X