Annons
X
Annons
X

”Det ser ut som ett tefat”

Vrakletaren Dennis Åsberg trodde att den cirkelrunda formen på Östersjöns botten var en meteorit. Efter två dyk är han tveksam: –Vad säger att det inte kan vara något annat som kommit utifrån? Jag är ett frågetecken hela jag.

Nere till vänster på sonarbilden syns den formation som väckt frågor.

Nere till vänster på sonarbilden syns den formation som väckt frågor. Foto: PETER LINDBERG

Mitt i Östersjön, 87 meter under havsytan finns fyndet – vad än det är. Det var i juni i fjol som Dennis Åsberg, med kollegan Peter Lindberg, reagerade på sonarbilden över botten.

Till vardags letar de vrak. Det här var något helt annat: en cirkel, 60 meter i diameter. Efter den syns något som entreprenörsparet tror kan vara ett glidspår.

Expeditionen stöds av en privat finansiär. Två dyk har genomförts hittills i juni, ett tredje ska ske efter midsommar.

Annons
X

Frågorna blir bara fler och fler, berättar Dennis Åsberg.

–Det låter som science fiction, men det ser ut som ett tefat man vänt upp och ned, med avfasade kanter. Det är helt galet.

Inför den världsomtalade expeditionen lutade Åsberg åt att det var en meteorit som låg där nere på botten. Nu är han ”fruktansvärt osäker”:

–Det kan vara en bortglömd stad. Eller en ubåtsbas. Men vad säger att det inte kommit utifrån? Jag har varit skeptisk, men svaren börjar ta slut.

Prover har tagits nere på botten. Enligt dem har något kring formationen varit ”väldigt, väldigt varmt”.

–Som en meteorit eller vulkan, säger Dennis Åsberg och berättar att målet med det tredje dyket är att ta prover även på själva föremålet.

Men det är svårt; senast de försökte lyckades de inte hamra loss något material.

–Vi jobbar för att få rätt specialverktyg. Det som ligger där nere är jättehårt och ser ut att vara gjort av sten eller betong.

Martin Jakobsson är professor i marin geologi och geofysik vid Stockholms universitet. Han menar att mänskliga byggnationer inte kan uteslutas. Troligare är dock att det rör sig om en geologisk formation:

–Det är svårt att uttala sig som seriös forskare när man bara sett fragment. Man måste se var det ligger, all basdata och titta ordentligt på det. Det finns många geologiska formationer som ser spännande ut när de ligger på havsbotten. Det är möjligt att det är en sådan.

Dennis Åsberg framhåller att hans team snart måste kalla in expertis för att lösa gåtan.

–Men expertis inom vilket område? Jag vet inte. Jag lovar dig, jag har svårt att sova om nätterna.

Annons
Annons
X

Nere till vänster på sonarbilden syns den formation som väckt frågor.

Foto: PETER LINDBERG Bild 1 av 3

Efter två genomförda dyk har Peter Lindberg och Dennis Åsberg fortfarade inte lyckats få loss något material från föremålet, men ett tredje dyk är inplanerat.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 2 av 3

Dennis Åsberg är vrakletare och deltagare i expeditionen som letar svar kring en cirkelformation på Östersjöns botten.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X