Annons

Rolf Gustavsson:Det saknas en självklar skurk

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap.
Bo Rothstein, professor i statsvetenskap. Foto: Johan Wingborg

Pandemin överskuggar allt, både globalt och lokalt. En andra våg breder ut sig. Fortfarande vet ingen säkert vad som måste göras. Det saknas en självklar skurk i detta drama.

Under strecket
Publicerad

Emmanuel Macron och Angela Merkel.

Foto: Yves Herman/AP

Förtroende för regeringen förbättrar möjligheten att bekämpa pandemin, hävdar Bo Rothstein i en stort uppslagen intervju i Neue Zürcher Zeitung (15/10). Med starkt förtroende klarar sig vissa länder bättre än andra, säger han. Som statsvetare har han ägnat sig framför allt åt att utforska folks tillit till de styrande. Ändå kan han inte ge något enkelt svar på frågan hur förtroendet uppstår.

Beror det bara på förtroende när vi följer experternas och myndigheternas anvisningar? Eller handlar det också om rädsla? Om jag går till mig själv så har jag under detta pandemins år faktiskt levt mycket isolerat och introvert. Inte någon gång har jag lämnat mitt Österlen. Jag har försiktigtvis bara rört mig inom den ram som en gång sattes när Fritiof Nilsson Piraten och hans vänner definierade Österlen, med Kivik och Ystad som ytterpoler, med Tomelilla och Simrishamn som centralorter. Inom denna lilla yttersta landsända har jag känt mig trygg.

Annons
Annons
Annons