Annons

”Det riktigt exotiska finns närmare än vi tror”

Mathias Dahlgren har varit med i kocklandslaget, vunnit Bocuse d’Or och drivit upp ett flertal restauranger till Michelinstjärnig nivå.
Mathias Dahlgren har varit med i kocklandslaget, vunnit Bocuse d’Or och drivit upp ett flertal restauranger till Michelinstjärnig nivå.

Tunnbröd, röding och mandelpotatis – Mathias Dahlgren berättar om sina bästa norrländska matminnen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Klas SjöbergBild 1 av 2

Mathias Dahlgrens konceptresor är ett samarbete med samiska renägare.

Foto: Ted LogardtBild 2 av 2

Den prisbelönte kocken och krögaren Mathias Dahlgren är uppvuxen i Storliden, en liten by två mil norr om Umeå. Idag driver han Matbaren och Rutabaga i Stockholm, känd för sin förmåga att mana på den svenska restaurangscenen.

– När jag var ung hade jag alltid en drivkraft som sa åt mig att resa så långt bort jag kunde, för jag kände att det var där de mest exotiska upplevelserna fanns. Men med åren har jag upptäckt att det mest exotiska finns närmre än vad jag tidigare har trott. Samekulturen är ett sådant exempel, eftersom de levt så nära naturen i generationer har de en nästan outtömlig kunskap om den. Där finns så många spännande upplevelser att ta del av.

Annons
Annons
Annons