Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Det räcker med titta på kaffet för att bli pigg

Text: SvD Perfect Guide - 4 april 2019
Annons

Vi har hört talas om betingad respons. Ett ljud, en smak eller en syn kan väcka liv i sinnena. Nu publicerar Consciousness and Cognition en rapport som hävdar att det räcker med att titta på kaffet för att känna sig mer alert. Det är professor Sam Maglio vid University of Toronto Scarborough som låtit försökspersoner testa sitt gensvar på te och kaffe. Enligt studien upplevde de att tiden gick snabbare och att tankarna var vassare.
– Vi ville se om det fanns en koppling mellan kaffe och vakenhet genom att bara exponera personer för kafferelaterade signaler, säger Sam Maglio.

Det är främst människor från västerländska kulturer – där kaffet är kopplat till känna sig piggare och mer skärpt – som upplevde placebokeffekten, skriver Expressen Hälsoliv. Enligt Psychology Today finns det en term för fenomenet: ”priming”. Ett omedvetet minnessystem som aktiveras när människan associerar. Exempelvis kan personer som ser färgen gul plötsligt börja tänka på banan.

Även om vi tar rapporten med en nypa salt: det är goda nyheter för oss som sitter koffeinskakiga efter för mycket kaffe vid arbetsdagens slut.

Annons