Annons

”Det pratas om barnbarn”

Tack för alla brev om mor- och farföräldrarelationer till Idagsidan! De representerar allt från att ha en given plats i nästa generation småbarnsfamiljer till att sörja brustna relationer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tomas Arvidsson med sina barnbarn Alma, Nora och Erik. Nästa måndag intervjuas han om den förändrade morfarsrollen.

Foto: JAN NORDSTRÖM

Madeleine Mesterton träffar sitt extrabarnbarn Alina några gånger i månaden. Inte främst för att vara barnvakt utan för att det berikar livet för dem båda.

Foto: THOMAS ONEBORG

Malin Alfvén är föräldrapsykolog och författare till bland annat Barnbarnsboken.

Foto: FOTO: JESSICA GOW/SCANPIX

De tre systrarna Birgitta Öhman, Margareta Grahn och Maria Modig har sammanlagt 23 barnbarn och ett barnbarnsbarn. Här är de tillsammans med några av dem. ”Det är ju en gåva att ha barnbarnen nära så att man kan ses och hjälpa till i vardagen”, säger Margareta Grahn.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

”Farmor är nästan som en bästa väninna och vi pratar med varandra i stort sett varje vecka. Vi diskuterar relationsproblem, barnuppfostran, jobb… allt. Jag förstår inte hur jag ska klara mig när hon en dag inte finns i livet”, säger Lina Kihlmark om sin farmor Karin.

Foto: TOMAS ONEBORG

Min svärmor kommer från Uppsala till Stockholm en gång i veckan och hämtar våra tre barn på 1, 3 och 5 från dagis. Min mamma kommer från Karlstad varannan vecka och hjälper till med lämning och hämtning.

Det finns många aspekter som gör att de vill göra detta. En viktig del är att de uppfostrat självständiga, ambitiösa döttrar som utbildar sig, jobbar hårt, klarar sig själva ekonomiskt osv (som de själva inte gjorde). Och nu ser mormödrarna att om döttrarna dessutom ska få ihop familjelivet och barnbarnen inte ska behöva vara orimligt länge på dagis, behövs hjälp. Och så känner de kanske någon slags överansvar för att döttrarna hamnat i en situation med krav på prestation på jobb, barn etc...

Annons
Annons
Annons