Annons
X
Annons
X

Maria Rankka: Det politiska val som verkligen gör skillnad

Ledare kolumnister
Stadshusets tre kronor.

Stadshusets tre kronor. Foto: HOLGER ELLGAARD

KOLUMN

Inför höstens val handlar mycket om vem som blir statsminister och bildar regering. Det är viktigt, men minst lika viktigt är vilka personer och partier som ska leda de stora svenska städerna med tanke på vilken betydelse de har för hela Sverige. Medborgarna verkar ta ganska lättvindigt på kommunalvalen och svenska kommunpolitiker är många gånger plågsamt anonyma.

Vi befinner oss i ett ekonomiskt skifte där framgångsrika städer blir mer och mer betydelsefulla för världsekonomin. Om man ser till USA är det tydligt att en ny ekonomisk geografi har vuxit fram där platser med en stor andel högutbildade och många innovativa teknikföretag är de som går bäst. De ekonomiska skillnaderna mellan framgångsrika platser som San Francisco och Austin och städer på tillbakagång som Detroit och Cleveland är större än de mellan USA och Peru, enligt Berkeleyekonomen Enrico Moretti.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Drygt hälften av jordens befolkning bor i urbana regioner och andelen kommer att stiga till 75 procent de närmaste 30–35 åren. Världens 40 största regioner utgör mindre än en femtedel av världens befolkning, men står för två tredjedelar av produktionen och en väldigt stor andel av all innovation.

  Annons
  X

  Tittar vi på Sverige så bor var femte invånare i Stockholms län, och här skapas nästan var tredje krona i svensk ekonomi. Stockholm är inte Sverige, men ekonomiskt äger alla svenskar aktier i Stockholms utveckling. Trots det är valdebatten nästan enbart inriktad på vad som händer nationellt.

  Men vi bör förbereda oss på en maktförskjutning där borgmästaren kommer att vara den nya premiärministern – både för att de stora städerna är avgörande för länders välstånd och för att förutsättningarna att påverka ofta är bättre på den lokala nivån.

  En borgmästare som ser ett hål i gatan gör bäst i att se till att det fixas oavsett om det är i London, Los Angeles eller Luleå. Framgångsrika borgmästare – oberoende av politisk hemvist – förenas av att de är resultatinriktade och pragmatiska. I den läsvärda boken ”If Mayors Ruled the World” argumenterar statsvetaren Benjamin Barber för att det är borgmästarna som kommer att hitta lösningar på de riktigt stora frågorna som miljö, terrorism och fattigdom.

  Dessvärre har vi ju inte direktvalda borgmästare i Sverige, utan partiapparaterna kontrollerar även detta. Av någon anledning heter det inte ens borgmästare, utan den som leder Stockholm kallas för något så obegripligt som finansborgarråd.

  Icke desto mindre bör man som invånare ta reda på vilka lokala företrädare det parti man tänker rösta på har, vad de står för och inte minst vad de kan. Varför? För att nästan allt på den här nivån handlar om ledarskap. Det kan man inte utöva anonymt.

  Maria Rankka är vd för Stockholms handelskammare.
  maria.rankka@chamber.se

  Maria Rankka

  Annons
  Annons
  X

  Stadshusets tre kronor.

  Foto: HOLGER ELLGAARD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X