”Det överraskade mig att så många vill minnas massakern”

Sydkoreanska Han Kangs huvudfråga som författare rör sig kring vad det är att vara människa. ”Den frågan kan varieras på många olika sätt. Jag har kanske kommit närmare ett svar när jag dör, men jag vet inte. Skrivande handlar om att ställa frågor och inte om att hitta ett svar.”
Sydkoreanska Han Kangs huvudfråga som författare rör sig kring vad det är att vara människa. ”Den frågan kan varieras på många olika sätt. Jag har kanske kommit närmare ett svar när jag dör, men jag vet inte. Skrivande handlar om att ställa frågor och inte om att hitta ett svar.” Foto: Emma-Sofia Olsson

Hennes roman ”Vegetarianen” har fått ett oväntat internationellt genombrott. Men att Han Kang genom sina böcker ger oss en bild av det sydkoreanska samhället tillbakavisar hon. ”Jag skriver om vad det är att vara människa.”

Under strecket
Publicerad
Annons

”Litterärt stjärnskott” är en sliten benämning. Men när det gäller Han Kang ligger det nära att ta till något liknande uttryck. Fast det har inte skett i raketfart.

Han Kang debuterade med en diktsamling i mitten på 1990-talet och blev efter ytterligare böcker en etablerad författare i Sydkorea. Men fram tills för något år sedan kände inte så många utanför hemlandet till henne. Så, år 2015, kom hennes roman ”Vegetarianen” från 2007, ut på engelska. Den klaustrofobiska romanen om en ung kvinna som vägrar att äta kött blev en succé.

Annons
Annons
Annons