X
Annons
X
Analys

Teresa Küchler: Det onämnbara på väg bli utväg

De pratar i mun på varandra. Samtidigt som EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn tackade det grekiska parlamentet för att det klubbade ett nytt åtstramningspaket, så påpekade Tyskland surt att det kanske inte räcker. Och i Bryssel kläs nu tidigare förbjudna tankar allt oftare i ord: som att det är dags för en grekisk eurosorti.

–Omröstningen är ett avgörande steg mot antagandet av det andra programmet, sade Rehn i Bryssel i går, med hänvisning till den andra omgång krislån på 130 miljarder euro som EU, ECB och IMF ska sända till Aten om grekerna uppfyller alla krav.

Rehn sade att han var över- tygad om att de återstående villkoren – ytterligare nedskärningar på 325 miljoner euro och skrift-liga löften från alla politiska partier om att åtstramningsprogrammet inte kommer att annulleras efter det grekiska parlamentsvalet i april – kan uppfyllas före euromötet som inleds i morgon. På en direkt fråga om möjligheten att låta Greklands gå i konkurs och lämna euron, svarade Rehn att detta skulle ha förödande konsekvenser, särskilt för de svagare euromedlemmarna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X