X
Annons
X
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Det nya globala kriget mot kvinnan är här

Långläsning

De auktoritära ledarnas framgångar världen över brukar förklaras med främlingsfientlighet eller växande klyftor. Men det som verkligen förenar Trump, Orbán, Bolsonaro och Duterte är något helt annat: att de kränker och motarbetar kvinnor.

Den som ser sig om i världen kan numera hitta en ny Donald Trump lite varstans.

I Brasilien, där nytillträdde presidenten Jair Bolsonaro förordar tortyr, hotar med att lämna Parisavtalet och antyder att landet hade det bättre under militärdiktaturen. I Filippinerna, där Rodrigo Duterte stöttar utomrättsliga mord på tusentals misstänkta langare och hotar att införa militärt undantagstillstånd i hela landet. I Ungern, där premiärminister Viktor Orbán har krossat pressfriheten, berikat sina kumpaner och blåst upp rädsla för och hat mot flyktingar. I Polen, där partiet Lag och rättvisa har underminerat högsta domstolens självständighet. Ja, till och med i Italien, vars ledare demoniserar flyktingar, attackerar EU och är tjenis med Steve Bannon.

Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Bild 1 av 4

Donald Trump i Pentagon den 17 januari 2019. Han blev president med knappslogans som ”Trump 2016, finally someone with balls”.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 2 av 4

2015 sade Jair Bolsonaro till en kvinnlig kongressledamot: ”Jag skulle inte våldta dig, för du är inte värd det”.

Foto: Eraldo Peres/AP Bild 3 av 4

Auktoritära ledare, som Rodrigo Duterte, har ofta framgång när kvinnor hotar männens dominans över det offentliga livet i länder där män fortfarande styr det privata, konstaterar Valerie Hudson.

Foto: Raad Adayleh/AP Bild 4 av 4