Det nappar i Strömmen

I går tävlade omkring 150 sportfiskare om att dra upp den tyngsta havsöringen ur Stockholms ström. José Delgado tog utan konkurrens hem förstapriset med en fisk på tre och ett halvt kilo. Trots vinsten var han inte helt nöjd. Han hade velat fånga öringens storebror också.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är ett pilligt jobb. Men trots att José Delgados händer är stora, drar fingrarna vant fiskelinan genom sänkets lilla ögla. De knyter och knipsar, fäster krok och drar på agn. Dubbla maskar trängs på kroken, José Delgado säger att fiskarna är hungriga nu i april. Därför nobbar han wobblern och andra drag, nu lockar riktig föda bäst.
Taktiken verkar fungera. Han tog hem förstapriset på 5 000 kronor. Andrapriset gick till Jan Lindskog för hans öring på 1,55 kilo. Trots rekordmånga deltagare var konkurrensen i tävlingen inte stor. Tredjepristagarens plats förblev tom.
Tävlingen ordnas för femte året i rad av fiskeklubben Strömstararna, Vattenfall, Stockholms stad och länsstyrelsen i Stockholm. Många besvikna rop hördes genom eftermiddagsblåsten. ”Nej, nu har jag bottenskit igen!”, ”Han smet, men jag gav honom ingen ärlig chans, tog honom i ryggen!”, ”Nej, jag är fast!” Fångster av repstumpar och gammalt skrot växte till små högar på kajkanten.

– Det är nyckfullt. Kanske är det för kallt fortfarande.
Strömmarna, lufttrycket, vädret och vindarna, allt påverkar fiskelyckan, säger Kjell Winström, fiskeribiolog på Vattenfall.
José Delgado knycker till med sitt spö, vill få linan att nå till Strömmens allra djupaste vatten. Han kan den här botten. I trettio år har han smitit ner till Strömmen, för en stunds avkoppling efter jobbet som blomsterförsäljare. Året om är han beredd med sin pall och sitt spö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons