Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Jan Semneby: ”Det modigaste Anja har gjort”

Att Anja Pärson kom ut och berättade om sin kärlek till flickvännen Filippa i radions Sommarprogram är det modigaste hon gjort. Jag tror hon kommer att omvärderas av många. Bakom den maskinmässiga och supereffektiva fasaden visade sig finnas en människa som vågade prata om det mest privata.

Anja Pärson.
Anja Pärson. Foto: SCANPIX

När Anja nu valde att göra samma sak som Anton Hysén och Kajsa Bergqvist gjort tidigare gjorde hon det efter flera år av spekulationer. Vi som följt henne har med tiden insett att det var mer än vänskap mellan Anja och Filippa, 39. Anja har fått erbjudanden att komma ut i intervjuer men hennes önskan att själv bestämma när hon skulle berätta har respekterats. Ingen har gått emot hennes önskan, ett tecken på hur respekterad hon är.

Anja har en exceptionell karriär bakom sig och som hon sa själv har hon för evigt skrivit in sig i den alpina skidhistorien. Hon är den enda förutom Borg och Stenmark som fått SvD:s bragdguld två gånger.

Men hon har haft svårt att bli riktigt populär hos det svenska folket, den där breda populariteten som exempelvis skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg, åtnjöt under sin karriär. ”Magda” vann Jerringpriset flera gånger, Anja har aldrig vunnit det, vare sig OS-guldet eller tre VM-guld på hemmaplan räckte i konkurrensen.

Annons
X

Kanske det berodde på Anjas attityd. Tuff och kaxig som få och med en hängiven och ibland hänsynslös satsning på sin sport. De intervjuer hon gett under karriären har nästan uteslutande handlat om mål, resultat, träning, tävling, om att prestera, att leverera. Om ett liv efter ett inrutat schema där varje träningstimme varit inplanerad.

Glöden må ha falnat de sista åren men den bild vi fått av Anja Pärson är den av en maskin. Känslorna har hon behållt för sig själv.

När hon nu drygt tre månader efter sin sista tävling sitter i en radiostudio och för första gången är riktigt personlig och vänder ut och in på sitt känsloliv inför en stor radiopublik som årets första sommarvärd blir kontrasten mot ”den gamla” Anja så stor att hennes ord väger extra tungt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon säger att hon inte vill bli någon ikon och att hon inte vill hålla tal på Pride-festivalen. Men det faktum att hon är just Anja Pärson gör att det räcker med detta Sommar-program för att framstå som en modig förebild för andra i samma situation.

  Tidpunkten att ”komma ut ur garderoben”var lika väl vald som tillkännagivandet att hon lägger av som hon höll inne med för att inte störa sina sista tävlingar i Åre i mars. Planering har alltid varit en stark sida hos Anja. Nu planerar hon för ett liv med Filippa och kommande barnafödande. Vi önskar henne lycka till.

  Annons
  Annons
  X

  Anja Pärson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 6

  Anja Pärsons alpina karriär tog slut i år.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 2 av 6

  I OS i Vancouver kraschade Anja svårt i störtloppet. Hon flög 60 meter och tappade balansen vid nedslaget. Dagen efter kraschen tog hon bronsmedalj i kombinationstävlingen efter att amerikanskan Lindsey Vonn grenslat.

  Foto: ISSE SCHMIDT / SCANPIX Bild 3 av 6

  Tärnabys supertrio: Anja Pärson flankeras av Stig Strand (t v) och Ingemar Stenmark inför VM i St Anton 2001.

  Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON/SCANPIX Bild 4 av 6

  Anja Pärson kysser sina tre guldmedaljer efter VM i Åre. Förutom guld i super-G, kombination och störtlopp tog hon även bronsmedaljen i slalom och silvermedalj i lagtävlingen. Anja Pärson blev den första alpina skidåkare i historien som tagit VM-guld i alla fem discipliner.

  Foto: SCANPIX Bild 5 av 6

  Filippa Rådin, Anja Pärsons flickvän.

  Foto: SCANPIX Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X