Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: Det minst dåliga är att avsätta regeringen

Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson (V) statsminister Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP).
Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson (V) statsminister Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP). Foto: YVONNE ÅSELL

LEDARE

”Rädda Sverige, avsätt regeringen” skrev vi med adress till oppositionen den 23/10. Vårt förslag var att den borde rikta en misstroendeförklaring mot regeringen, av skäl att den nuvarande regeringen under Vänsterpartiets vetomakt driver landet i en skadlig riktning som saknar stöd i valresultatet eller riksdagen.

Det skulle bereda väg för en ny talmansrunda där Stefan Löfven kunde få förtroende att bilda en Löfven II, en renodlad S-regering som förhandlade med Alliansen i vissa frågor.

Ty när det inte finns några bra alternativ, får man söka bland de minst dåliga. Och fler verkar tänka som vi. ”Befria Löfven från V-buren”, skrev PM Nilsson (DI 27/10): ”Det kan låta dramatiskt med att regeringen avgår men innebär egentligen bara att MP hängs av, om ens det.” ”Då skulle regeringen bli en samarbetsregering på riktigt och de kommande fyra åren inte bli så skadliga som hösten hittills förebådat.”

Annons
X

Även DN föreslog i sin huvudledare i söndags att Stefan Löfven skulle ”lämna in sin avskedsansökan, rulla tillbaka bandet och göra comeback i en enpartiregering utan MP. Det skulle lägga den tryggaste grunden för den mittenpolitik Stefan Löfven vill föra, och innebära drägliga förutsättningar för Alliansen att samarbeta med S.”

Det är det minst dåliga valet för Sverige i nuläget. Men det förutsätter förstås att oppositionen ids höja sig över bekvämligheten att enbart sitta och peka finger i opposition.

Annons
Annons
X

Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson (V) statsminister Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP).

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X