”Det måste gå att ringa i glesbygden”

Om inte ens nödsignalen går fram den dagen någon befinner sig på en avlägsen plats i vårt land, vems är då ansvarig för konsekvenserna? Den frågan ställer Tomas Mörtsell (C), kommunalråd Storumans kommun.

Under strecket
Publicerad
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Tomas Mörtsell

Foto: Patrick Trädgårdh
Annons

Regeringens budgetproposition överväger att lyfta digitaliseringsfrågorna högre upp på agendan, men de som lever utan basal trygghet genom garanterad mobiltäckning vet att det inte finns tid för överväganden. Det är hög tid att storsatsa på digitaliseringspolitiken.

Runt om i landet avvecklas kopparnätet och ADSL-stationerna till förmån för modernt mobilnät. Det är en positiv utveckling, men där mobilnät saknas, eller har bristande kvalitet, uppstår en stor otrygghet. Från en dag till en annan kan bosatta i glesbygden bli strandsatta utan någon form av möjlighet till telekommunikation. Antalet fläckar på Sverigekartan utan mobiltäckning är oroväckande, då det ytterst handlar om människors basala trygghet. Vad händer dagen då olyckan är framme och det inte går att ringa på hjälp? Vad händer när människor inte längre når de enklaste samhällstjänsterna? Det behövs en minimumgaranti vårt mobilnät.

Annons
Annons
Annons