Annons
X
Annons
X

Det måste bli möjligt att surfa utomlands

Priserna för dataroaming – det vill säga att man använder sin smartphone eller dator utomlands – är hutlösa i EU idag. Det är ett hinder för den inre marknaden, och något som hämmar den ekonomiska tillväxten i Europa, skriver Christian Engström, Piratpartiet.

[object Object]
Trafalgar Square i London. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP

BRÄNNPUNKT | DATAROAMING

När det gäller dataroaming har marknaden helt tydligt misslyckats med att lösa ett uppenbart problem.
Christian Engström

EU-kommissionen har nu presenterat ett förslag till reglering av priserna på dataroaming, som kommer att behandlas i Europaparlamentet under hösten. Det är välkommet, men de pristak som kommissionen föreslår ligger fortfarande alldeles för högt för att lösa problemet.

I kommissionens förslag skulle pristaket vara 900 euro (drygt 8000 kronor) för en gigabyte gränsöverskridande dataöverföring från den 1 juli 2012, för att sedan gradvis sjunka till 500 euro (4500 kronor) per gigabyte 2014.

Annons
X

Även om det skulle vara en förbättring jämfört med dagens nivåer, är det otillräckligt för att skapa en marknad där ens affärskunder vill och vågar använda dataroaming utomlands.

Kostnaden för teleoperatörerna för att producera en gigabyte dataöverföring ligger idag en bra bit under sju kronor, och sjunker stadigt. Mot den bakgrunden finns utrymme för ett betydligt lägre pristak än det kommissionen föreslår.

I utskottsbehandlingen i Europaparlamentet kommer jag att föreslå ett pristak i konsumentledet på 20 euro per gigabyte från den 1 juli 2012. Med moms skulle det bli strax över 200 kronor, till nytta för bland andra våra resande affärsmän och turister.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då blir dataroaming något naturligt, som man vågar använda utan att behöva tänka på priset hela tiden. Detta skulle vara ett lyft för den del av IT-branschen som utvecklar mobila applikationer. Och det skulle öppna en ny marknad, för applikationer som är anpassade för människor som är på resande fot. Idag stryps dessa marknader, på grund av att de flesta stänger av sin mobila internetuppkoppling så fort de lämnar sitt hemland.

  Framför allt skulle en fungerande reglering av priserna för dataroaming göra det enklare för alla som gör affärer i Europa, som behöver kunna arbeta effektivt även när de är på resande fot. Om europeiska affärsmän inte kan använda sin telefon och sin dator som de är vana vid bara för att de korsat en nationell gräns, då blir det fånigt att ens prata om en inre marknad.

  Man ska reglera så lite som möjligt, men inte mindre. Det tycker jag är en bra princip att försöka hålla sig till. När det gäller dataroaming har marknaden helt tydligt misslyckats med att lösa ett uppenbart problem. Då får politikerna hjälpa till.

  För en gångs skull finns en konkret politisk åtgärd som kan få effekt snabbt och som kommer att hjälpa oss att få fart på tillväxten i Europa – utan att kosta skattebetalarna några pengar. I det läge som den europeiska ekonomin befinner sig är det ett tillfälle som är för bra för att missa.

  CHRISTIAN ENGSTRÖM

  EU-parlamentariker Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X

  Trafalgar Square i London.

  Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X