Annons

Erika Hallhagen/Malena Rydell:Det manliga ’geniet’ får bete sig som ett svin

Berättelserna om det sexuella våldet i film- och teatervärlden är brutala. Hänger hänsynslösheten ihop med genikulten?

Under strecket
Publicerad
Foto: SvD/TTBild 1 av 1
Foto: SvD/TTBild 1 av 1
Foto: SvD/TT

Hashtaggen Metoo exploderade tack vare amerikanska skådespelerskors vittnesmål om sexuellt våld. Nu tar deras svenska kollegor bladet från munnen.

De vittnar om hur de återkommande utsätts för sexuellt våld och kränkningar på jobbet. Berättelserna är häpnadsväckande brutala.

I spåren av dessa vittnesmål skriver 457 kvinnliga skådespelare under det största gemensamma upprop som Metoo-kampanjen har gett upphov till, i SvD.

Texten är unik i sin sammansättning. Många av avsändarna är stora stjärnor, andra mer okända, men de delar samma erfarenhet av sexuellt våld och manligt förtryck på arbetsplatsen.

Det är värt att notera att övergreppen har pågått i decennier och inte, som man kanske skulle kunna tro i vår mer jämställda tid, blivit färre med tiden.
Snarare vittnar många av kvinnorna om ett allt grövre våld.

Annons
Annons

Som många har noterat är det från kultur- och mediebranscherna som många av Metoo-skandalerna kommer. Är det en slump, eller har det att göra med att det är branscher fulla av kändisar? 

De kvinnliga skådespelarnas text pekar på att det kan ha med något kulturvärldsspecifikt att göra, närmare bestämt kulten av det manliga geniet. De säger rakt ut att maktstrukturerna i film- och tv-världen hänger ihop med denna dyrkan av det manliga geniet.

Den har svalnat i andra delar av samhället, men inte i kulturvärlden. Kanske är den extra seglivad i Sverige, som sedan Ingmar Bergmans storhetstid romantiserat den manliga konstnärens egenheter, och nästan betraktat dessa som en del av själva konsten.

Ju större en manlig skådespelare eller regissör är, desto mer blundar omgivningen om denne går över gränsen, menar skådespelarna.

Och våldet fortsätter: medan arbetet pågick med att samla in berättelser började vissa förövare – manliga skådespelare och regissörer som i tråden var anonymiserade – att kontakta offren.

Trots att kvinnorna skrev i en hemlig grupp tvingades de lägga ner den.

Ingen av förövarna är nämnda vid namn, det skådespelarna vill visa är hur vanliga övergreppen är, inte fästa uppmärksamheten på enstaka individer.

Men under arbetets gång har de sett ett mönster där en handfull förövare återkommande dyker upp.

Just nu diskuterar gruppen hur de ska gå vidare i de fallen. Som de skriver: ”Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det”.

Det talas också om att upprätta en intern lista där man varnar varandra för män som brukar begå övergrepp.

En kvinna säger till SvD att gruppen kommer att stötta dem som vill anmäla, och skydda dem som har utsatts. Det vill säga vara en stödfunktion som kan utöva påtryckningar mot teaterchefer och andra med makt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons