Recension

Vem ska ta hand om min mamma? |Det lotteri som kallas svensk äldrevård

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta vet att det är illa ställt med äldrevården i Sverige, och att framtidsutsikterna - då allt fler av oss blir allt äldre - knappast är ljusa. Men om man bortser från braskande rubriker om nyupptäckt vanvård här och var, samt interpellationsdebatter där trängda politiker lovar att de framgent ska satsa på äldrevården, är det sällan någon som kopplar ett helhetsgrepp. Visst ingår vården och omsorgen om de äldre i alla politiska partiers program, men det verkar vara till intet förpliktande.
Journalisten och undersköterskan Anna Bäséns debutbok Vem ska ta hand om min mamma? är ett försök att förstå de krafter som format dagens äldrevård. Hennes egen mor har länge haft diabetes och följdsjukdomarna har gjort att modern åkt in och ut på sjukhus och konfronterats med en sjukvård där det inte finns någon som tar ansvar för helheten. Den som till nöds skulle kunna göra det - distriktsläkaren - byts ut så ofta att något som kan
kallas för kontinuitet aldrig uppstår. Och som engagerad dotter har Anna Bäsén irrat ”runt i vårdlabyrinten”, som hon skriver.
Anna Bäsén bestämde sig för att ”wallraffa” inom den svenska äldrevården under sommaren 2003, hon skulle skriva dagbok under tiden och inte avslöja för någon att hon också var journalist; hennes undersköterskeutbildning och gedigna erfarenhet av vården gjorde att ingen blev misstänksam. I ”Vem ska ta hand om min mamma?” har namn på personer och arbetsplatser ändrats, man vet inte heller var skeenden geografiskt utspelar sig - bara att det är någonstans i Sverige.
Anna Bäsén arbetar som semestervikarie inom hemsjukvården, på geriatriska sjukavdelningar samt på två olika äldreboenden, hon arbetar för ett bemanningsföretag och kommer också att engageras av en vinstdrivande vårdbolagsjätte. Hennes konklusion är nedslående: ”Äldrevården är ett lotteri. /.../ Ett bra sjukhem kan ligga intill ett dåligt, de kan till och med drivas av samma kommun.”

I detta föredömligt ambitiösa
projekt får läsaren ta del av samtal med sjukvårdspersonal, patienter, anhöriga, äldrevårdsforskare samt faktarutor om det mesta från demens och framtida vårdbehov till lagar som Lex Sarah. Att Anna Bäsén också har skrivit en mycket personlig och klarögd berättelse - dag för dag - om sina reflexioner, överväganden och inte sällan tillkortakommanden, om än oförskyllda, gör boken till både andlöst spännande och djupt engagerande läsning. Det här är en av de mest angelägna böcker jag läst på länge.
Det finns äldrevård värd namnet, vill Anna Bäsén säga. All äldrevård är inte usel. Men Anna Bäsén vill påtala något som hon anser är ett djupt systemfel inom äldrevården: kommunal utförsäljning av vården av gamla till vinstdrivande vårdbolag som säger sig kunna bedriva omsorg med låga omkostnader och som därför blir kontrakterade av kommuner i stort behov av att spara.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons