Annons
X
Annons
X

”Det liknar förmynderi”

Industrin, politiker och myndigheter – alla har de bidragit till att mörklägga riskerna med de tusentals kemikalier som finns runt omkring oss. Det hävdar Ethel Forsberg som nu kommer med en bok om tiden som generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

Ethel Forsberg belades med munkavle under sin tid som chef för Kemikalieinspektionen. Nu ger hon ut en bok om tiden.

Ethel Forsberg belades med munkavle under sin tid som chef för Kemikalieinspektionen. Nu ger hon ut en bok om tiden. Foto: LARS PEHRSON

FARLIGA KEMIKALIER

”Kemikalier är inget folkhälsoproblem.”

Ethel Forsberg, då generaldirektör för Kemikalieinspektionen, har kallats till möte på miljödepartementet vid Tegelbacken i centrala Stockholm. Andreas Carlgren har under sina första år som miljöminister deklarerat att han inte prioriterar kemikaliefrågan. Men det är först när hon hör orden, som Carlgrens statssekreterare fäller, som hon till fullo förstår departementets hållning.

– Jag blev bestört över bristen på insikt. Samtidigt fick jag rådet att inte ta ytterligare initiativ på området, säger Ethel Forsberg.

Annons
X

Händelsen fick henne att fatta ett beslut: hon måste slå larm. I bokform skulle hon skriva om politikernas naivitet, kemiindustrins mörkläggning och om de skadliga ämnen som – för att använda hennes egna ord – dag och natt marinerar våra kroppar.

Den gången satte regeringen munkavle på sin generaldirektör. I dag är Ethel Forsberg samhällsbyggnadsdirektör vid Region Gotland och redo för släpp av boken ”Makt, plast, gift och våra barn”.

Hennes utgångspunkt är barnens bästa. I ett samhälle där – enligt Forsbergs bok – en ny kemikalie utvecklas var tredje sekund och kemiindustrin använder människor som försökskaniner krävs att någon ryter ifrån för att skydda de små.

– Barn är särskilt utsatta, säger hon och pekar på tre anledningar:

• Små barn äter tre gånger mer och dricker sju gånger mer än vuxna sett till kroppsvikten. Alltså får de i sig högre koncentrationer av farliga kemikalier.

• Barn beter sig annorlunda; biter på i stort sett allt och kryper på behandlade plastgolv bland dammtussar som dragit till sig gifter.

• Barn är under utveckling, vilket gör hormonsystemen känsligare.

Ovanstående till trots är all lagstiftning skriven av hänsyn till vuxna. När politikerna beslutat om gränsvärden för kemikalier har man inte haft barns särskilda utsatthet i åtanke:

– Såvitt jag vet är alla vägledningar till de riskbedömningar som görs utformade för vuxna. Ingen har heller tagit hänsyn till att vi exponeras för mer än ett ämne åt gången – vilket ju alltid är fallet.

Hur kunde det bli så här? Ethel Forsberg pekar på kemiindustrins ekonomiska tillväxt som främsta skäl. I mitten av förra seklet låg den årliga världsproduktionen av kemiska ämnen på 7 miljoner ton. År 2000 hade den ökat till 400 miljoner ton.

– Kemiindustrin har haft en fantastiskt fin utveckling. Den har skapat vår livsstil och vi skulle inte vilja vara utan den. Men tillväxten – i kombination med slapp lagstiftning – har lett till att vi utsätts för uppenbara risker. Det kan mycket väl vara så att många skador visar sig först i framtiden.

Med lagstiftning kan man komma en bit, tror hon. Men allra viktigast är att industrin tvingas redovisa vad som finns i produkterna.

– Då skulle konsumenten i alla fall ha en chans att ta ställning. I dag blir vi förda bakom ljuset.

Men inte bara kemiindustrin mörkar, anser Ethel Forsberg. Som chef för Kemikalieinspektionen tyckte hon sig se hur andra myndigheter ibland gick i företagens ledband.

Att Livsmedelsverket inte ens informerar om hur gifter förs vidare från mor till barn under amning är ett exempel:

– Jag förstår att man inte vill oroa. Men att inte berätta att ett av de viktigaste livsmedlen – bröstmjölken – innehåller farliga kemikalier, det är att gå kemiindustrins ärenden. Man har tystat en oerhört skadlig effekt i vårt samhälle med ett tänk som jag tycker liknar förmynderi.

Skulle du ha ammat själv om du fått barn i dag?

– Ja, det skulle jag. Amning fyller många funktioner, därför är det här så allvarligt. Men att inte få veta – det passar inte dagens samhälle.

I en serie artiklar i höstas granskade SvD gifterna i barnens leksaker.

Mängder av kemikaler i leksaker

svd.se
Annons
Annons
X

Ethel Forsberg belades med munkavle under sin tid som chef för Kemikalieinspektionen. Nu ger hon ut en bok om tiden.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X