”Det kulinariska genomsyrar allt”

Från jord till bord, från vinstock till glas – och många solgula bakverk. SvD Mat & resor åkte på en kulinarisk rundtur bland Alentejos bergsbyar och vingårdar.

Under strecket
Publicerad
Medeltidsbyn Monsaraz har endast 700  invånare, men lockar många besökare för  sina välbevarade historiska byggnader.

Medeltidsbyn Monsaraz har endast 700 invånare, men lockar många besökare för sina välbevarade historiska byggnader.

Foto: Visit Portugal
Fläsket är kungen av Alentejo och ingen del går till spillo. Här i en mustig gryta med bönor och rotsaker.

Fläsket är kungen av Alentejo och ingen del går till spillo. Här i en mustig gryta med bönor och rotsaker.

Foto: Filipe Lucas Frazão
Frukostbordet står uppdukat utanför en av stugorna på 200-åriga godset São Lourenço do Barrocal nedanför Monsaraz.

Frukostbordet står uppdukat utanför en av stugorna på 200-åriga godset São Lourenço do Barrocal nedanför Monsaraz.

Foto: São Lourenço do Barrocal
Det som serveras på São Lourenço do Barrocal är jagat, uppfött eller odlat på ägorna.

Det som serveras på São Lourenço do Barrocal är jagat, uppfött eller odlat på ägorna.

Foto: São Lourenço do Barrocal
Från stadsmuren i medeltidsbyn Monsaraz bjuds milsvida vyer över odlingslandskapet.

Från stadsmuren i medeltidsbyn Monsaraz bjuds milsvida vyer över odlingslandskapet.

Foto: Visit Portugal
Vingården Quinta do Quetzal ligger i hjärtat av Alentejo, vars mikroklimat lämpar sig särskilt väl för vinodling.

Vingården Quinta do Quetzal ligger i hjärtat av Alentejo, vars mikroklimat lämpar sig särskilt väl för vinodling.

Foto: Quinta do Quetzal
Vingården Quinta do Quetzal utvidgade för ett par år sedan sin verksamhet med ett konstcenter och en utmärkt restaurang.

Vingården Quinta do Quetzal utvidgade för ett par år sedan sin verksamhet med ett konstcenter och en utmärkt restaurang.

Foto: Clare Hargreaves
Rustik inledning på en härlig långlunch – getostsallad, chouriços, oliver och bröd i vitkalkade byn Monsaraz.

Rustik inledning på en härlig långlunch – getostsallad, chouriços, oliver och bröd i vitkalkade byn Monsaraz.

Foto: Clare Hargreaves
Bageriägaren Dona Ercilia i Évora har bakat sedan barnsben. Här med ett fat ”nunnors  kyssar”.

Bageriägaren Dona Ercilia i Évora har bakat sedan barnsben. Här med ett fat ”nunnors kyssar”.

Foto: Clare Hargreaves
Portugals långa tradition av solgula bakverk sägs härstamma från klostret i staden Évora.

Portugals långa tradition av solgula bakverk sägs härstamma från klostret i staden Évora.

Foto: Clare Hargreaves
På hemtrevliga Tasquinha do Oliveira i Évora finns alltid puddingar på menyn. Här en farófias med vispad kokt äggvita och krämig sås.

På hemtrevliga Tasquinha do Oliveira i Évora finns alltid puddingar på menyn. Här en farófias med vispad kokt äggvita och krämig sås.

Foto: Clare Hargreaves
Vingårdshotellet L’And representerar det moderna Alentejo med innovativ mat och arkitektur.

Vingårdshotellet L’And representerar det moderna Alentejo med innovativ mat och arkitektur.

Foto: L’And
Annons

De finns ett talesätt i Portugal som lyder ungefär: ”när du äter blir du inte gammal”. Det låter som en utmärkt anledning att hugga in på de möra bitar av fläskmedaljong som landat på mitt bord tillsammans med en rödvinsspetsad sås och ris blandat med koriander, krossad mandel och russin.

Jag befinner mig på Sabores de Monsaraz, en anspråkslös restaurang i medeltidsbyn Monsaraz i regionen Alentejo, Portugals bördiga inland. Fläsket är kung här. Man äter varje del, tillagad på alla tänkbara vis. I synnerhet om köttet i fråga, som i mitt fall, är porco preto från de svarta iberiska grisarna som matas med ekollon från ekarna som växer på slätterna runt byn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons