Annons

John Sjögren:Det kristna julmysteriets ekologiska budskap

Julkrubban som julgransdekoration.
Julkrubban som julgransdekoration. Foto: Ian Rutherford/TT

Bland många kristna har det funnits en tanke om att det andliga livet med Gud är viktigare än omsorgen om jorden. Kärnan i julens budskap är dock att en sådan uppdelning av tillvaron i materia och ande inte är meningsfull.

Under strecket
Publicerad

Vi har blivit så vana vid bilden, det lilla Jesusbarnet som ligger lindat i krubban, att vi inte längre reflekterar över den sprängkraft som denna bild bär på. För egentligen är det ju något hisnande som julens budskap förmedlar. Det där lilla nyfödda barnet, född av en oansenlig judisk flicka bland stallets stank och träck, är Gud. 

Inkarnationen, att Gud träder in i världen och blir människa, är hjärtat i den kristna tron. En idé som visat sig vara lika svår att fullt ut begripa som att helt och hållet acceptera. Likafullt är det en tanke som förändrat och i det närmaste vänt upp och ned på våra föreställningar om förhållandet mellan kropp och själ, ande och materia, skapare och skapelse, Gud och värld. En tanke som också går rakt in i vår tids kanske mest angelägna frågor: hur förhåller vi oss till materien och hur behandlar vi jorden?

Annons
Annons
Annons