Annons

Det krävs politiska initiativ för ny antibiotika

En massiv global överanvändning av antibiotika har lett till att bakterier utvecklat motståndskraft. Samtidigt har utvecklingen av nya antibiotika i stort sett upphört, skriver professor Otto Cars som efterlyser ett globalt politiskt initiativ.

Under strecket
Publicerad

I dag tar World Economic Forum i Davos upp det globala problemet med bakterier som är motståndskraftiga (resistenta) mot antibiotika. Det är inte en dag för tidigt. Mycket talar för att vi är på väg mot en värld utan effektiva antibiotika vilket kan få enorma konsekvenser för världsekonomin.

En massiv global överanvändning av antibiotika har lett till att bakterier utvecklat motståndskraft. I dag dör nyfödda barn med blodförgiftning i hela världen på grund av brist på effektiva antibiotika. En transplantationsavdelning i Tyskland rapporterar om spridning av den allvarligaste formen av multiresistens där fem patienter infekterades och samtliga avled. I Sverige har vi hittills påvisat ett 50-tal fall av denna resistenstyp, men vi vet inte om de har orsakat några dödsfall – ingen skyldighet finns att anmäla detta till myndigheterna. De ekonomiska konsekvenserna av antibiotikaresistens är enorma. Ett enda fall av infektion med resistenta stafylokocker (MRSA) i ett vårdboende i Sverige har kostnadsberäknats till nära en miljon kronor.

Annons
Annons
Annons