Annons

Maria Rankka:Det krävs mer än att bara tala om resurser

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När ska något politiskt parti på allvar börja intressera sig för att produktiviteten i många offentliga verksamheter sjunker?

Under strecket
Publicerad

Att kommunsektorn står inför stora ekonomiska utmaningar är ingen nyhet. Det har talats om tickande pensionsbomber, ökat investeringsbehov och nya krav på välfärden i flera decennier. Med jämna mellanrum dyker det upp politiker och ekonomer som larmar om att kommunalskatterna borde vara minst 40 procent för att det hela ska gå ihop. I år höjde i och för sig 61 kommuner skatten (bara 4 sänkte), men höjningarna är inte av den magnitud som larmrapporterna handlat om. Tack och lov. Det är illa nog att skatterna höjs lite grann när det finns så många besparingar att göra bara genom att driva verksamheterna mer effektivt.

I politiken tycks svaret på nästan alla frågor vara mer resurser. De dåliga resultaten i skolorna kräver mer resurser. Vårdköerna kräver mer resurser. Till och med förnedringsrånen handlar om resurser. I det fallet var den långsökta kopplingen som statsministern gjorde att regeringen Reinfeldts skattesänkningar, som ledde till att det blev mer lönsamt att arbeta i stället för att leva på bidrag, dragit undan resurser som på något mystiskt sätt skulle ha förhindrat förnedringsrånen. Jag har svårt att förstå hur det skulle hänga ihop, särskilt som offentlig sektor inklusive välfärdsverksamheter har mycket mer pengar i dag än innan Reinfeldts skattesänkningar med tanke på den starka ekonomiska utvecklingen det senaste decenniet.

Annons
Annons
Annons