Annons
Ledare

Mauricio Rojas:Det krävs kraft och vilja inifrån

Biskopsgården – ett av landets många utanförskapsområden.
Biskopsgården – ett av landets många utanförskapsområden. Foto: Jesper Sandström

Det är enklare att fortsätta med det gamla vanliga och lägga åtgärdspaket på åtgärdspaket. Men då kan vi vara ganska säkra på att Sverige kommer att sjunka allt djupare i utanförskapets träsk.

Under strecket
Publicerad

Det är glädjande att åter skriva i dessa spalter, men det är ledsamt att göra det i ett Sverige som skakas av skrämmande nyheter om skjutningar, sprängdåd och mäktiga kriminella nätverk. Sanningen är att till och med mina mest pessimistiska prognoser har kommit till korta i detta avseende. Det är den dyra notan av decennier av strutspolitik.

Frågan är vad som måste göras nu, när så mycket vatten redan hunnit rinna under utanförskapets broar. Mycket av det som på olika håll har föreslagits är vettigt och borde förverkligas så fort som möjligt: en restriktiv migrationspolitik, att kraftigt förstärka arbetslinjen och incitamenten att gå från bidrag till arbete, att samordna alla myndighetsregister och -insatser, att utöka polisens personal, resurser och befogenheter, att kriminalisera medverkan i brottsnätverk, skärpa straffskalorna och göra utvisningen av kriminella utlänningar till regel.

Annons
Annons
Annons