Annons

Det krävs ett nytt sätt att mäta välfärden

Marknaden löser inte de svåra och stora problem vi har i dag. Att bara förlita oss på BNP och tillväxt som mått för välfärd håller inte längre. Miljöpartiet arbetar därför för närvarande med ett förslag till bredare mått på ekonomisk utveckling som vi presenterar i höst i samband med vår budgetmotion. Det skriver Per Bolund (MP), ekonomiskpolitisk talesperson.

Under strecket
Publicerad

Imorgon, onsdag, inleds FN:s toppmöte om hållbar utveckling i Rio de Janeiro där jag är på plats som en del av den svenska delegationen. Toppmötet kallas Rio+20 eftersom det är en uppföljning av ”Earth Summit” år 1992 i Rio – det möte då sambandet mellan utveckling och miljö för första gången slogs fast av världssamfundet.

Årets möte i Rio sker mot bakgrund av flera samverkande globala kriser: den ekonomiska krisen, krisen för miljön och klimatet och en annalkande energikris. I väst rymmer den ekonomiska krisen tecken på att det ekonomiska systemet inte fungerar: accelererande skuldsättning hos både stater och medborgare, ihållande hög arbetslöshet och växande ekonomiska klyftor. Marknaden löser inte problemen och behovet av politiska initiativ har aldrig varit större.

Annons
Annons
Annons