Annons

Det krävs ett lagligt stöd för nej till sex

Vilket skydd ska människor i Sverige år 2013 ha för sin sexuella integritet? På onsdagen debatteras i riksdagen förslaget till ändrad lag om sexualbrott. Ett nej till sex ska respekteras – och ha lagens stöd. Det skriver Madeleine Leijonhufuvd, professor emerita i straffrätt.

Publicerad

Är det då inte att respektera ett nej till sex som regeringsförslaget innebär – det som nu blivit justitieutskottets förslag? Nej, märkligt nog inte. Trots att regeringens egen utredare efter två års arbete kom fram till att det bör vara så, efter att ha konstaterat att argumenten mot en sådan lag inte håller. Hans förslag är väl avvägt: ett brott, sexuellt övergrepp, med lägre straff, för sex mot den andras vilja, införs vid sidan av våldtäktsbrottet.

Nu tas några steg mot ett utvidgat våldtäktsbrott. Det blir fler omständigheter som kan göra sex straffbart när det sker mot någon som inte vill vara med om det. Om det kan visas att offret var i en särskilt utsatt situation, om hon var allvarligt rädd. Men ett nej, utsagt eller på annat sätt visat, det ska fortfarande inte räcka.

Annons
Annons
Annons
Annons