Annons
X
Annons
X

”Det kränker integriteten”

Jan Björklunds förslag om att lagfästa möjligheten för rektorerna att förbjuda burka och niqab i skolan får inte oreserverat stöd av de övriga regeringspartierna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER, MAJA SUSLIN/SCANPIX, FRED ERNST/AP

Margareta Pålsson, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, vill förbjuda lärare att bära klädsel som täcker ansiktet, till exempel burka och niqab, när de undervisar.

– För mig är det självklart att små barn inte ska undervisas eller tas hand om av en person som de inte kan få ögonkontakt med, säger hon.

Men att sträcka sig så långt som att ge rektorerna lagfäst möjlighet att förbjuda elever att bära klädsel som täcker ansiktet vill hon inte.

Annons
X

– Vi skulle aldrig drömma om ett sådant förbud. För mig kränker det den personliga integriteten

Centerpartiets Sofia Larsen är ordförande i riksdagens utbildningsutskott, tycker inte att det behövs någon lagstiftning. Det räcker med de möjligheter som finns i dag.

Hennes kristdemokratiska kollega i utskottet, Gunilla Tjernberg, tycker att Jan Björklunds förslag är bra.

– Det är helt i vår linje, men det är viktigt att poängtera att det är rektorn som ska besluta i varje fall om det ska vara tillåtet eller inte.

Samtidigt understryker hon att det är viktigt att ta hänsyn till elevens rätt till utbildning.

– Det måste vara skillnad på en elev och en som ska undervisa. När det gäller en elev är det rätten till utbildning som ska vara vägledande. När det gäller en lärare så måste man kunna se den personens ansikte, säger Gunilla Thjernberg.

Annons
Annons
X
Foto: JONAS EKSTRÖMER, MAJA SUSLIN/SCANPIX, FRED ERNST/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X